Duterte büntetésből veszélyes környékre helyeztet át 300 rendőrt

Horizontal Philippine President Rodrigo Duterte gestures during a press conference shortly after arriving from Singapore at Davao international airport in southern island of Mindanao early December 17, 2016.  
Duterte boasted again on December 16, he had
Rodrigo Duterte
Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteken mintegy 300, valamilyen vétség miatt vizsgálat alatt álló rendőrt vezényelnek büntetésből egy olyan elszegényedett tartományába, ahol az ország legszélsőségesebb iszlamista harcosai rendszeresen követnek el erőszakcselekményeket.
Vágólapra másolva!

A rendőröket katonai géppel szállítják el Basilan szigetére. Olyan környékeken kell majd járőrözniük, ahol mindennaposak a robbantások és az emberrablások - mondta a vezérkari főnök újságíróknak.

Az érintett rendőrök ügyében vizsgálat zajlik, mert gyaníthatóan közük van valamilyen bűncselekményhez. A büntetési célzatú áthelyezésüket maga Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök rendelte el.

Rodrigo Duterte nem lacafacázik Forrás: AFP/Manman Dejeto

Az államfő február elején egy alkalommal az elnöki palotában „bolondnak” és „idiótának” nevezte ezeket a rendőröket, és maga közölte velük, hogy Basilan tartományba helyezik át őket, ahonnan – „ha túlélik” - két év múlva térhetnek vissza eredeti szolgálati helyükre.

Duterte szavai szerint, ha az érintett rendőrök erőszakcselekmények áldozataivá válnak, holttestüket nem fogják hazaszállítani, hanem ott temetik el őket.

A szigetország déli részén az Abu Sayyaf nevű iszlamista szervezet tevékenykedik, kegyetlenségükről hírhedt harcosaik leginkább Basilan és Sulu szigetén aktívak. Rendszeresen követelnek váltságdíjat elrabolt túszaikért cserébe. Többször előfordult, hogy amikor nem kapták meg a követelt váltságdíjat, áldozataikat lefejezték.