Donald Tusk bírálta, a lengyel kormányfő védi Trumpot

Vágólapra másolva!
Beata Szydlo lengyel kormányfő és Witold Waszczykowski külügyminiszter szerdán helytelenítették és feleslegesnek nevezték azt az értékelést, melyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levelében az új amerikai kormányról megfogalmazott.
Vágólapra másolva!

"Nem értek egyet azzal, amit Donald Tusk az Egyesült Államokról ír az európai vezetőknek címzett levelében" - mondta varsói sajtóértekezletén Szydlo. Hozzátette: Tusk keddi levele, mely

az Európai Uniót érő legfőbb fenyegetések sorában a Donald Trump vezette új amerikai kormány "aggasztó nyilatkozatait" is említi,

arra vall, hogy az Európai Tanács elnöke "semmilyen változást sem akar az EU-ban", "bebetonozná azt a politikai és gazdasági viszonyrendszert, mely az EU komoly válságához vezetett".

Tusk az EU-tagállamok vezetőinek küldött keddi levelében a pénteki nem hivatalos máltai EU-csúcstalálkozó napirendjét, az erre vonatkozó álláspontját foglalta össze.

"Tusk annak a politikai elitnek a képviselője, amely az EU válságait okozta" - értékelte a lengyel kormányfő, aki azt is kifogásolta, hogy az amerikai kormányt bíráló levélben egyetlen szó sem esik arról, ami az EU-ban történik, sem arról, hogy Nagy-Britannia távozik az unióból, s hogy reformokra van szükség ahhoz, hogy az EU fejlődjön.

A Tusk nyilatkozatát szintén kommentáló Waszczykowski "szükségtelennek és feleslegesnek" minősítette az új washingtoni politikára vonatkozó mondatokat.

"Nem az európai politikusokra tartozik az egyesült államokbeli demokrácia állapotának értékelése" -

mondta, rámutatva: Trump törvényes és demokratikus úton került hatalomra, joga van arra, hogy megvalósítsa választási programját.

"Amennyiben kétségünk támad Trump elnök magatartásáról, ezt az amerikai diplomáciával közvetlen párbeszédben kell tisztázni" - mondta a miniszter, hozzátéve: "az ilyen figyelmeztetések, a demokratikus értékekre való hivatkozás nem helyénvaló", "nem történt ott semmi, ami okot adna az ilyen értékelésekre".

"Néhány hónappal ezelőtt mi sem kívántuk, hogy a lengyel demokráciát a lengyel állampolgárokon kívül bárki is értékelje" - emlékeztetett Waszczykowski, vélhetően a Lengyelországgal szemben tavaly elindított uniós jogállamisági mechanizmusra utalva.