Fegyverét hátrahagyva menekült az isztambuli merénylő

Horizontal
First aid officers carry an injured woman at the site of an armed attack on January 1, 2017 in Istanbul. At least two people were killed in an armed attack Saturday on an Istanbul nightclub where people were celebrating the New Year, Turkish television reports said. / AFP PHOTO / IHLAS NEWS AGENCY / IHLAS NEWS AGENCY
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni kik állnak a legalább 39 halálos áldozattal járó szilveszteri isztambuli merénylet hátterében. A rejtélyes támadó céltalanul lövöldözött a tömegben, egy klubban. Ezután eldobta a fegyverét, és a zűrzavart kihasználva elmenekült.
Vágólapra másolva!

Legalább 39-en meghaltak és 69-en megsérültek szilveszter éjjelén Isztambulban, amikor terrortámadás érte a Reina nevű szórakozóhelyet. Egy fegyveres férfi helyi idő szerint hajnali fél kettőkor tüzet nyitott a szórakozó tömegre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt.

A Boszporusz európai oldalán, az Ortaköy negyedben található felkapott klubban mintegy 700-an voltak,

többen a tengerbe ugorva próbáltak menekülni a fegyveres elől.

Az NTV tévécsatornának egy szemtanú azt mondta, a lövöldözés több percig tartott, ez idő alatt a férfi körülbelül 50-60 lövést adott le.

Még nem azonosították az összes áldozatot

Egyelőre 21 áldozatot azonosítottak, 15 vagy 16 vagy külföldi van közöttük, legalább hárman pedig a szórakozóhely alkalmazottai voltak. Majdnem 70 sérültet ápolnak a kórházakban, közülük négy ember állapota súlyos.

Gyászolók egy isztambuli törvényszéki orvostani intézet előtt - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter arról számolt be, hogy a megsérült emberek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára.

Az áldozatok között jordánai, szaúd-arábiai, libanoni állampolgárok vannak.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy egy fiatal izraeli nő is meghalt a támadásban, Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pedig megerősítette, hogy egy francia-tunéziai kettős állampolgár is az áldozatok között van. A belga külügyminisztérium egy belga-török kettős állampolgár haláláról számolt be.

Az eddigi információk szerint a támadásnak nincs magyar áldozata vagy sérültje

közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az isztambuli magyar főkonzulátuson 82-en regisztráltak konzuli védelemért, velük a konzulok elkezdték felvenni a kapcsolatot. A főkonzulátusra eddig egyetlen telefonhívás érkezett, amelyben egy hozzátartozóról érdeklődtek. Kiderült, hogy a keresett személy jól van, és nem tartózkodott a szórakozóhelyen.

Bár korábban voltak olyan információk, hogy többen követték el a merényletet, Szulejmán Szojlu török belügyminiszter azt mondta, valószínűleg egyedül volt az elkövető, aki után továbbra is kutat a rendőrség, és reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni.

Nem Télapónak öltözött

A biztonsági kamerák felvételeiből az is kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a lövöldöző nem Télapónak öltözött, hanem fekete kabátban érkezett a klubhoz. Igaz, más információk szerint a szórakozóhelyen már más ruhát viselt. Binali Yildirim török miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy a terrorista a helyszínen hátrahagyta a fegyverét. A korábbi feltételezések szerint ez egy AK-47-es gépkarabély lehet.

A szemtanúk beszámolói

Hatalmas pánikról, fegyverropogásról és földön fekvő emberekről beszéltek a lövöldözés túlélői.
Sefa Boydas profi focista azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy szó szerint holttesteken keresztül kellet átgyalogolnia, hogy kijusson a klubból.
Sinem Uyanik is ott volt a klubban a támadás idején. A férje meg is sérült. Azt mondta, még fel sem fogta, hogy mi történik körülötte, amikor a férje rázuhant, aztán mások is.
Egy olasz turista arról számolt be, hogy holttesteket, sérülteket kellett leemelnie magáról, hogy megmozdulhasson és menekülhessen.

A terrortámadás a fokozott biztonsági készültség ellenére történt. Mehmet Kocarslan, a Reina klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettek

Isztambulban ugyanis szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el,

és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük Télapónak öltözötteket is.

A Reina klub Isztambulban - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Bár meg nem erősített szemtanúi beszámolók szerint a támadó arabul kiabált, eddig senki sem vállalta magára merényletet.

„Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának” – mondta a török elnök a merénylet után. Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni.

Részvét és szolidaritás

Az isztambuli terrortámadás kapcsán számos állam- és kormányfő nyilvánította ki részvétét és szolidaritását, valamint a terrorizmus ellen harc fontosságára hívták fel a figyelmet.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki együttérzését az elhunytak családtagjainak, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sérülteknek. A kormányfő hozzátette:

„ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett”.

Részvéttáviratot küldött a török elnöknek Áder János, részvétét fejezte ki Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Francois Hollande francia elnök a török néppel való szolidaritását fejezte ki, valamint

határozottan elítélte az isztambuli terrorcselekményt.

Törökországban több halálos támadásban mintegy 150-en vesztették életüket 2016-ban. Legutóbb december 10-én történt kettős bombatámadás egy isztambuli futballstadion környékén. A merényletben 44-en meghaltak, a felelősséget egy kurd fegyveres csoport vállalta magára.