A békéért való harcra buzdít az új ENSZ-főtitkár

GUTERRES, António FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA politikus CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS beszél
Genf, 2007. október 5. Antonio GUTERRES, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) újságírók kérdéseire válaszol 2007. október 4-én a szervezet egész héten át tartó tanácskozásának végén. (MTI/EPA/MARTIAL TREZZINI)
Vágólapra másolva!
A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében az ENSZ új főtitkára. A január 1-én hivatalba lépett António Guterres azt is mondta, hogy "senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét." Szavainak különös hangsúlyt ad a szilveszteri isztambuli terrortámadás, melynek több tucatnyi halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében az ENSZ új főtitkára. A január 1-én hivatalba lépett

António Guterres azt mondta: kínozza a kérdés, hogyan segíthetne a számtalan háborús konfliktus áldozatául esett millióknak.

Hozzátette, ezeknek a háborúknak nincsenek győztesei, csak vesztesei.

Teljes régiókban uralkodik el a bizonytalanság, és senki sem kerülheti el a globális terrorizmus új veszélyét" - állapította meg a volt portugál miniszterelnök.

Az ENSZ új főtitikára négy nyelven, a Youtube videómegosztón tette közzé újévi üzenetét.

Antonio Guterres, a január 1-én hivatalba lépett új ENSZ-főtitikár Forrás: MTI/Martial Trezzini

Az ENSZ egykori menekültügyi főbiztosa tűzszünetet sürgetett a harcmezőkön és a konfliktusok tárgyalásos megoldását szorgalmazta. "Legyen 2017 a béke éve" - hangsúlyozta.

Guterres Ban Ki Munt váltotta vasárnap a világszervezet főtitkárának tisztségében, aki 2007. január 1. óta vezette az ENSZ-t.

Ban Ki Mun szombat éjjel részt vett a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-en, ő nyomta meg a visszaszámláló gombját.