Pontosíthatnak az ukrán nyelvtörvényen

Vágólapra másolva!
Csak nemrégiben lépett életbe az ukrán oktatási törvény. A sokat vitatott nemzetiségi kisebbségeket érintő résszel kapcsolatban Lilija Hrinevics oktatási miniszter azt mondta, nincs kizárva, hogy pontosítani fogják, hogy a diákok anyanyelvükön is tanulhassanak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán miniszter szerint erről azután lehet majd beszélni, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága befejezte a szakértői vizsgálatot.

Hrinevics kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy növeljék azon tantárgyak számát, amelyeket az

ötödik osztály után is anyanyelvükön tanulhatnak a gyermekek.

A gyerekeknek, akiket az ötödik osztályig anyanyelvükön oktattak, nehézséget okoz áttérni az ukrán nyelven történő tanulásra, akkor szóba jöhet, hogy fokozatosan vezetik be az ukrán nyelvre való áttérést az egyes tantárgyak esetében.

Módosítani a törvény erről szóló cikkelyén nem szándékoznak, de elképzelhetőnek nevezte, hogy pontosítják,

mely tantárgyakat fognak a diákok anyanyelvükön,

illetve melyeket ukrán nyelven tanulni, és hányadik osztálytól lesz ez érvényben.

A miniszter szerint a törvény nem sérti a nemzetiségi kisebbségek jogait, épp ellenkezőleg, kiszélesíti az Ukrajnában élő különböző nemzetiségűek lehetőségeit. Rámutatott arra, hogy a statisztikák alapján az anyanyelvükön tanuló ukrajnai diákoknak

gyengék a teszteredményei ukrán nyelvből.

A törvény 7. cikkelye több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A 2020 szeptemberétől életbe lépő jogszabály kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az

első négy osztályban lesz engedélyezett,

és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.