Eddig harmincketten haltak be a kanyaróba Romániában

Járványügyi zárlatot rendeltek el
Makó, 2017. március 6. Egészségügyi dolgozók kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőládát visznek a makói kórházban kialakított oltópontra 2017. március 6-án. Március 4-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói telephelyén az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Romániában 225 ezer olyan kilenc hónapos, de 9 évesnél kisebb gyerek van, akiket nem oltottak be kanyaró ellen. Főleg háziorvos nélküli, romák lakta településeket érint a fertőzés. Eddig harmincketten haltak bele a kórba.
Vágólapra másolva!

Közel 2300 olyan települést azonosítottak Romániában, ahol fennáll a kanyarógócpontok kialakulásának kockázata. Többnyire romák lakta településekről van szó, ahol nincsenek háziorvosok. A jövőben ezeken a településeken

oltási központokat építenek ki,

országszerte ezer helyen. Itt 1929 orvos és 2080 egészségügyi asszisztens lát el szolgálatot.

A jelentés szerint a járvány a Kolozs és Beszterce megyei roma közösségekből indult, ahova a vírus korábban Olaszországban és más nyugat-európai országokban már azonosított törzse okozott fertőzést.

Márciusban a makói kórházban alakítottak ki oltópontokat, miután az egészségügyi személyzet között is kimutatották a kanyarót Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem tudják, hogy mit tegyenek járvány esetén

A jelentés rávilágít az országos oltási program néhány gyenge pontjára is. Megemlítik, hogy

nincsenek tartalékkészletek

járványok esetére, és hogy nem különítenek el költségvetést a vészhelyzetekre. Nincs ilyen helyzetekre felkészített személyzet, sem egységes eljárás.

Florian Bogod egészségügyi miniszter - akinek két hete egy kormányülésen Mihai Tudose miniszterelnök a sajtó jelenlétében adott ultimátumot a kanyarójárvány elleni hatékonyabb fellépésre és a lakosság átoltottsági szintjének növelésére - öt olyan megye tiszti főorvosának leváltását kérte, ahol a gyerekek fele sem kapta meg a kanyaró elleni oltást.

Forrás: Thinkstock

Nem oltatni halálos ítélet

Amikor egy szülő valójában halálra ítéli gyermekét, nem tudom, milyen mértékben lehet még szülői jogokról beszélni" - jelentette ki Tudose. A hatóságok országos médiakampányt indítottak, amelyben arra bíztatják a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket.

Romániában eddig 8246 kanyarós megbetegedést jelentettek tavaly február óta, több mint hatezren idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjed, és eddig 32-en haltak bele.