Szíria újabb vegyitámadásra készül az amerikaiak szerint

Szarakib, 2017. április 4. Sérült gyermeket ápolnak egy tábori kórházban, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Szarakibban 2017. április 4-én, miután feltehetőleg a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellen. A halálos áldozatok száma legalább százra tehető. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szerint Szíriában a kormány ismét vegyi fegyvert készül bevetni. 
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház nyilatkozatban fenyegette meg hétfőn a szír elnököt, aki amerikai információk szerint újabb vegyifegyver-támadásra készül.

A nyilatkozatot aláíró szóvivő, Sean Spicer közölte: az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a szíriai kormány valószínűsíthetően vegyifegyver-támadást készít elő, s ha ezt megteszi, azért

mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg „nagy árat fizet majd”.


Spicer szerint az Egyesült Államok „azonosította az Aszad-rezsim előkészületeit egy újabb vegyifegyver-támadásra, amely civilek, köztük ártatlan gyerekek tömeges lemészárlásához vezetne”.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az előkészületek hasonlatosak az április 4-én elkövetett mérgesgáz-támadás előtt észlelt lépésekhez.

Áprilisban 70 civil halt meg

A Közép-Szíriában, egy kormányellenes lázadók kezén lévő körzetben elkövetett április eleji támadásban több mint 70 civil halt meg. Válaszul, Donald Trump elnök parancsára amerikai csapást mértek egy szíriai légibázisra. Az oroszok és Irán által támogatott szíriai rezsim a bizonyítékok ellenére tagadta, hogy köze lett volna a mérges gáz bevetéséhez.

Sérült gyermeket ápolnak egy szíriai tábori kórházban az áprilisi vegyifegyver-támadás után Forrás: MTI/EPA/-------------------

„Ahogyan korábban is kinyilvánítottuk: az Egyesült Államok azért van Szíriában, hogy megszabadítsa az Iszlám Államtól Irakot és Szíriát. Amennyiben azonban Aszad újabb tömeggyilkossággal végződő támadást hajt végre vegyi fegyverekkel, ő és a hadserege nagy árat fizet majd ezért” - szögezte le a Fehér Ház nyilatkozatában Sean Spicer.