Az Iszlám Állam veresége után még nagyobb harcok kezdődhetnek Szíriában

Rakka, Szíria, Szíriai Demokratikus Erők
Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái Rakkában, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadistái a rakkai kerületek elvesztése után várhatóan olyan területet keresnek maguknak, ahonnan stabilizálni tudják még meglévő területeiket. Ha a Szíriai Demokratikus Erők nevű arab-kurd, mérsékelt felkelőszervezet harcosai képesek lesznek kiszorítani a terrorszervezetet utolsó bástyájából, az meghatározza Szíria jövőjét.
Vágólapra másolva!

A tét nagy, érzi ezt az USA, Irán és Oroszország is, akik már felállították hadseregeiket és szervezik szövetségeseiket a szíriai fronton - részletezte az esetleges forgatókönyveket a The New York Times.

A kérdés az, hogy a szíriai rezsimnek sikerül-e kiterjesztenie uralmát egészen a keleti határokig? Mi lesz a szíriai-iraki határon húzódó sivataggal? A senki földje lesz, vagy

orosz, iráni, esetleg amerikai fennhatóság alá kerül?

Megkezdődtek a mozgolódások

Szíria központjától keletre az oroszok és irániak által is támogatott Aszad elnök serege állt fel, a jordániai határtól északra pedig az Iszlám Állam katonái, akiknek az iraki határnál lévő helyőrségét folyamatosan bombázzák az amerikaiak.

Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők fegyveresei a Rakkától északra fekvő al-Hazíma faluban Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

Miután Rakka egyes részeit sikeresen elfoglalták a mérsékelt felkelők, szakértők arra számítanak, hogy az

Iszlám Állam harcosai a szíriai Deir ez-Zór tartományig menekülnek

majd. Ez több szempontból is problémás, leginkább azért, mert a tartományt kurd milíciák vezetik.

Irakban is mozgásnak indultak az Irán által támogatott síita milíciák, egészen a szíriai határig húzódtak.

Kiélezett a konfliktus az USA és Irán között

A mozgolódások tovább dagaszthatják a problémát az USA, Irán és Oroszország között. A csütörtöki dróntámadás is arra enged következtetni, hogy

Irán kész megütközni

szíriai földön Amerikával: egy amerikai pilóta lelőtt egy iráni drónt, amely az amerikaiak oldalán harcoló szíriai katonákat és a légierőt támadta.

Az Iszlám Állam hírügynökségének fotója a pusztítás nyomairól az észak-szíriai Rakka városában Forrás: MTI/AP/Amak/-------------------

Foglalkozik még valaki az ISIS-szal?

A növekvő feszültség tükrében kérdéses, Oroszország vajon támogatja-e Iránt, és ha igen, milyen eszközökkel járul hozzá az USA elleni összecsapásokhoz? Sőt, hogyan hat az Iszlám Állam elleni harcra, ha az elvileg közös célért harcoló három ország egymással van elfoglalva, nem pedig a terroristákkal?

Aszad szerint Szíria függetlensége döntő jelentőségű, az ország egészét viszont orosz és iráni támogatás nélkül nem tudja visszaszerezni. A többnyire a dzsihadisták ellen harcoló kurd milíciáknak eddig nem igazán kellett állást foglalniuk, de ha a hatalmak szembekerülnek egymással, mindenképpen választaniuk kell, melyik oldalon állnak.