Terrortámadások Iránban, több halott

KHOMEINI, Ruhollah Moszavi
Teherán, 2017. június 7. Az ablakon át menekítik ki az embereket a teheráni parlamentből 2017. június 7-én, miután fegyveresek betörtek az épületbe, lőni kezdtek. Ruhollah Khomeini ajatollah teheráni mauzóleumát szintén támadás érte, ott a terroristák egy őrt megöltek és négy másik személyt megsebesítettek. (MTI/EPA/Omid Vahabzadeh)
Vágólapra másolva!
Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet, a Khomeini-mauzóleumban is lövöldözés volt. A hírszerzési minisztérium szerint egy harmadik merényletet meghiúsítottak. 
Vágólapra másolva!

Végetért a fegyveres támadás

Véget ért a teheráni parlament ellen szerdán elkövetett fegyveres támadás, négy támadó meghalt - jelentette az IRIB állami televízió.

Legalább 12-en meghaltak a kettős terrortámadásban

- jelentette be Pir-Hoszein Kolivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője az IRIB állami televízió jelentése szerint.

Három fegyveres hatolt be az iráni parlament épületébe hírügynökségi jelentések szerint, és Kalasnyikov gépkarabélyokkal és pisztollyal tüzet nyitottak a teheráni parlamentben. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség helyszíni forrásokra hivatkozva azt írta, hogy heten vesztették életüket a támadásban.

Irán állami televízió négy támadót említ, köztük egy öngyilkos merénylőt is.

Az egyik támadó megölt egy biztonsági őrt. Az AP hírügynökség szerint egy nőt letartóztattak a támadások után.

Teherán, 2017. június 7. Az ablakon át menekítik ki az embereket a teheráni parlamentből. Forrás: MTI/EPA/FARS HÍRÜGYNÖKSÉG/Omid Vahabzadeh

A fegyveresek állítólag túszul ejtettek négy embert az épület negyedik emeletén, de biztonsági tisztségviselők ezt még nem erősítették meg. A parlament ajtóit bezárták és a környező utcákat lezárták.

A Tasnim szerint az iráni Forradalmi Gárda túszmentő egysége végzett az egyik támadóval. Az IRIB állami televízió úgy tudja, a fegyveresek egyike felrobbantotta magát a parlament negyedik emeletén, de vannak olyan értesülések is, hogy az egyik támadó ki tudott menekülni az épületből, és az utcán lövöldözött.

A BBC szerint Ali Khalili, a mauzóleum PR irodájának vezető azt közölte az IRNA hírügynökséggel, hogy az egyik fegyveres férfi felrobbantotta magát egy bank előtt a mauzóleum mellett. Azonban a Fars News szerint az öngyilkos merénylő nő volt. Az iráni Labor hírügynökség arról számolt be, hogy két támadót letartóztattak.

Forrás: MTI/EPA/-------------------

Az IRNA hírügynökség által idézett szóvivő szerint a parlamentben ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, a törvényhozók a megszokott rendben folytatják a munkájukat.
Korábban RIA Novosztyi orosz hírügynökség is azt közölte, hogy

a lövöldözés közben tovább ülésezett a törvényhozás, amit közvetített az állami rádió.

Ebből is arra lehet következtetni, hogy az incidens nem a parlamenti ülésteremben történt. A Tasnim is úgy tudja, hogy képviselőknek nem esett bajuk.

Legalább nyolc sebesült van, és a Tasnim hírügynökség szerint a halottak száma hétre emelkedett.

Több embert is túszul ejtettek a parlamentben.

A támadás a mauzóleumban és a néhány kilométerre lévő parlamentben ugyanakkor történt, összehangolt támadásokról van szó a jelentések szerint. Egy merénylő - állítólag egy nő - felrobbantotta magát a mauzóleumnál, más hírek szerint két detonáció is történt.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség úgy tudja, hogy az öngyilkos merénylő egyik társa a biztonsági erőkkel folytatott tűzpárbajban vesztette életét, egy másik ciánkapszulával végzett magával, egy másik nőt pedig elfogtak.

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az iráni hírszerzési minisztérium közölte, hogy a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen elkövetett merényletek után

a hatóságok meghiúsítottak egy harmadik támadást

- jelentette az IRIB iráni állami tévé.

"Reggel két terrorcsoport támadta meg a parlamentet és Khomeini imám sírhelyét... Egy harmadik csoport tagjait őrizetbe vették, még mielőtt végre tudtak volna hajtani bármilyen támadást" - idézte az iráni állami tévé a tárca közleményét.

Teherán, 2017. június 7. Katonák a teheráni parlamentnél. Forrás: MTI/EPA/Hoszein Merszadi

A minisztérium arra kérte a teherániakat, hogy ne használjanak tömegközlekedési eszközöket.

- jelentette az Iszlám Állam hírügynöksége, az Aamák. Korábban az al-Arabíja hírtelevízióban is elhangzott, hogy az ISIS jelentkezett a támadások elkövetőjeként, és a SITE elemzőközpont szerint is az Iszlám Állam vállalta felelősséget.

Abdolreza Rahmáni Fazli belügyminiszter bejelentette, hogy az események miatt összehívta Teherán tartomány biztonsági tanácsát.

A síita Irán a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai háborúban a felkelőkkel és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben. Irán az iraki kormánynak is segítséget nyújt a szélsőségesek elleni harcban, nem csak a kormányt támogatja, hanem a szunniták ellen harcoló síita milíciákat is.

A szélsőséges szunnita terrorszervezet többször is megfenyegette már a síita Iránt, de ha valóban ők állnak a merényletek mögött, akkor ez az első támadásuk Irán területén. Az iráni hatóságok az elmúlt években többször számoltak be arról, hogy nagyvárosok ellen merényleteket tervező terroristákat vettek őrizetbe.