Letartóztatták a Fülöp-szigeteki dzsihadisták bombaszakértőjét

Philippine Troops Battle To Retake Marawi Conflict Human Rights Military Politics Terrorism MARAWI, PHILIPPINES - JUNE 06: Soldiers patrol a street as smoke billows from a fire caused by heavy gunfights and aerial strikes on June 6, 2017 in Marawi city, P
MARAWI, PHILIPPINES - JUNE 06: Soldiers patrol a street as smoke billows from a fire caused by heavy gunfights and aerial strikes on June 6, 2017 in Marawi city, Philippines. Now entering its third week, the battle for control over Marawi city between government forces and militant Maute and Abu Sayyaf groups continues inside the Islamic city in Mindanao, southern Philippines. President Rodrigo Duterte declared martial law in Mindanao right after the militants rampaged through Marawi city, which is home to some 200,000 people. (Photo by Jes Aznar/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A fülöp-szigeteki hadsereg elfogta a Maute terrorcsoport egyik vezetőjét, akiről azt feltételezik, hogy ő a szervezet bombaszakértője.
Vágólapra másolva!

A hadsereg több mint három hete ostromolja a Maute dzsihadista csoportot Marawiban, amely hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Mindanao szigetén eddig 202 dzsihadista fegyveres, 58 katona és 26 civil halt meg és több mint 220 ezer ember elmenekült a városból.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Jes Aznar

A hadsereg Marawitól 100 kilométerre az egyik tengerparti város ellenőrzőpontjánál tartóztatta le Mohammad Noaim Mautét, azaz Abu Jadidot. A terrorista egy hamis diákigazolvánnyal próbálta leplezni magát.

A feltételezett bombaszakértő a letartóztatáskor fegyvertelen volt és készségesen válaszolt minden kérdésre, sőt magától el is árulta valódi nevét.

Az elfogott férfi a Maute terrorcsoport vezetőinek a testvére. Ők legalább 200 dzsihadistát irányítanak.

A biztonsági erők múlt héten a Maute fivérek - összesen nyolcan vannak -, szüleit is letartóztatták. A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte június elején mintegy

10 millió pesós (55 millió forint) vérdíjat tűzött ki a Maute-csoport vezetőjének, Isnilon Hapilonnak a fejére. Mellette 5-5 millió pesós jár Omarkhayam és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért.