Stockholmi terror: elfogták a merénylőt

Teherautó hajtott a tömegbe Stockholmban
Police cordon off the truck which crashed into the Ahlens department store at Drottninggatan in central Stockholm, April 7, 2017. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
A svéd rendőrség a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítja azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője. A svéd közszolgálati tévé szerint bomba is volt a teherautóban.
Vágólapra másolva!

Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: „A kérdéses személyt letartóztatták tettesként, mint a teherautó sofőrjét.

– mondta a szóvivő azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy második férfit is a pénteki merénylettel összefüggésben.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken, azzal, hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

A férfi az Aftonbladet szerint 39 éves, Üzbegisztánból származik, Stockholm egyik déli elővárosában lakik, négy gyereke van és az építőiparban dolgozik. A lap szerint Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandavideóit találták.

Az SVT közszolgálati televízió szerint a rendőrök

a teherautóban egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát is találtak.

A stockholmi Karolinska kórház szombaton azt közölte, hogy a merénylet 15 sebesültjéből hatot a szükséges orvosi ellátásuk után már hazaengedtek, nyolc felnőtt és egy gyerek ugyanakkor további kezelésre szorul.

A svéd biztonsági rendőrség parancsnoka szombat délután azt mondta, a férfi feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között. Hozzátette ugyanakkor, hogy

marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.

Dan Eliasson svéd rendőrfőnök, aki szerint nem zárható ki, hogy mások is érintettek az ügyben, arról is beszélt, hogy a teherautó vezetőülésén olyan "szerkezetet találtak, melynek nem kellett volna ott lennie". Azt egyelőre a hatóság nem erősítette meg, hogy pokolgép volt-e. Eliasson úgy fogalmazott, hogy lehetett pokolgép, valamilyen gyújtószerkezet vagy más is; ennek feltárása a bűnügyi szakértők dolga.

A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a négy ember halálát okozó támadás terrortámadás volt. "Jelenleg sok minden utal arra, hogy ez a helyzet" - mondta Hans Ihrmann ügyész, aki arról is beszámolt, hogy a gyanúsított

egyelőre nem beszél, nem tett vallomást.

Gyászol az ország

Svédországban félárbócra engedték a nemzeti lobogót. Szombaton a merénylet helyszínére látogatott a svéd trónörökös, Viktória hercegnő, aki könnyeit törölgetve helyezett el virágot annál az üzletnél, amelybe a gyalogosokat letaroló teherautó végül becsapódott.

- mondta újságírók előtt a hercegnő.

Járt a helyszínen Stefan Löfven miniszterelnök is, aki a helyiekkel is szóba elegyedett a Drottninggatan nevű sétálóutcán, ahol a kamion mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt a sétáló emberek közé csapódott. Löfven szerint a terroristák célja, hogy aláássák a demokráciába vetett hitet.
"De ezt a célt Svédországban sosem fogják elérni" - mondta.

- mondta Stefan Löfven, aki azt is tudatta, hogy vasárnap megemlékezést tartanak, és egy perc néma csenddel tiszteleg majd az ország az áldozatok előtt.