Jövő őszre javasol új népszavazást Skócia miniszterelnöke

STURGEON, Nicola beszél Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
London, 2016. június 10. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Boris Johnson volt londoni főpolgármesterrel vitázik a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazással kapcsolatos kérdésekről az ITV brit kereskedelmi televízió műsorában, Londonban 2016. június 9-én. (MTI/EPA/ITV/REX/Shutterstock Matt Frost)
Vágólapra másolva!
A skót miniszterelnök szerint 2018 ősze "észszerű időpontja" lehet a skóciai függetlenségről szóló esetleges újabb népszavazásnak, de hivatalos döntés még nincs.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon a BBC televíziónak adott, csütörtökön ismertetett nyilatkozatában kijelentette: a konzervatív párti brit kormány néhány tagjának véleményével ellentétben "nem blöff", amikor a skót kormány és ő személyesen az újabb függetlenségi népszavazás lehetőségéről beszél.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Forrás: MTI/EPA//ITV/REX/Shutterstock/Matt Frost

Arra a felvetésre, hogy a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) egyes tisztségviselői részéről már elhangzott 2018 ősze az újabb referendum elképzelhető időpontjaként, Sturgeon kijelentette: addigra már világosan körvonalazódhat, hogy a brit kormány milyen megállapodást érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon az Európai Unióval, így a jövő év ősze "észszerű időpontja" lehet a függetlenségi népszavazásnak, "ha Skócia ezt az utat választja".