Több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Franciaországban

vihar Európában, óriási hullámokat korbácsol a szél a franciaországi Boulogne-sur-Mer tengerpartján
Óriási hullámokat korbácsol a szél a franciaországi Boulogne-sur-Mer tengerpartján.(korábbi felvétel)
Vágólapra másolva!
Több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Franciaország északi és nyugati részén az Anára keresztelt szélvihar miatt - közölte hétfőn az ERDF francia áramszolgáltató.
Vágólapra másolva!

A Météo-France francia állami meteorológiai szolgálat jelentése szerint a helyzet különösen a nyugat-franciaországi Pays de la Loire régióban aggasztó, ahol

a széllökések akár az óránként 130, a térségben található Ré-szigeten pedig az óránként 160 kilométeres sebességet is elérhetik.

Óriási hullámokat korbácsol a szél a franciaországi Boulogne-sur-Mer tengerpartján.(korábbi felvétel) Forrás: AFP/Philippe Huguen

A Météo-France ezenkívül jelentette, hogy 24 megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki.


A vihar következtében kidőlt fák és az áramkimaradás zavart okozott a vonatközlekedésben is Pays de la Loire-ban, illetve a vele szomszédos Bretagne régióban, az ország középső részén és a francia fővárosban is az SNCF állami vasúttársaság jelentése szerint.

Franciaországban munkások tisztítják meg a vasúti síneket Pauillac város határában. (korábbi felvétel) Forrás: AFP/Nicolas Tucat


A francia meterológiai szolgálat az Ana nyomán várhatóan kialakuló széllökések, csapadék és áradások miatt az ország területének mintegy negyedén megemelte a készültségi szintet.

Az észak- és kelet-franciaország autópályák üzemeltetésével foglalkozó társaság, a SANEF pedig arra kérte az autósokat, hogy a várható havazás miatt, amelynek következtében 5 és 15 centiméter közötti hó eshet, lehetőleg kerüljék el a Nord-Pas-de-Calais északi régió főbb autópályáit.

Ezeken az utakon már hétfő reggel is sűrű torlódások alakultak ki.