Az amerikai nagykövetség még nem költözik Jeruzsálembe

Rex Tillerson
US Secretary of State Rex Tillerson waits for a meeting with Canadian Foreign Minister Chrystia Freeland at the US Department of State February 8, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok "valószínűleg" két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe - jelentette ki pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Párizsban.
Vágólapra másolva!

- mondta az amerikai diplomácia vezetője francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélését követően.

Trump döntése miatt a péntekre meghirdetett "harag napján" az izraeli biztonságiak gumilövedékekkel és villanógránátokkal próbálták oszlatni a tiltakozó tömegeket.

Az izraeli hadsereg tizenkét sebesültről és hat letartóztatottról számolt be, de a palesztin egészségügyi minisztérium száz tüntető kórházba szállításáról adott hírt. Beszámolójuk szerint huszonhárom esetben nem életveszélyes, lőtt sebesüléseket láttak el.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, és a közrádió szerint viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima.

A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek, s azt kiabálták, hogy "mártírként halunk meg", s "Izrael számára nincs hely".

Donald Trump szerdán bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.