Robbanás volt egy szentpétervári plázában

Szentpétervár, 2017. december 27. Rendőrök a szentpétervári Gigant Hall bevásárlóközpont bejáratánál 2017. december 27-én, miután ismeretlenek házilagos készítésű pokolgépet robbantottak az egyik üzlethelyiség csomagmegőrzője közelében. A támadásban legkevesebb tíz ember megsérült. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Vágólapra másolva!
Tizen megsérültek a szentpétervári Gigant Hall bevásárlóközpont egyik üzlethelyiségében szerdán bekövetkezett robbanásban - jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Értesülések szerint egy eddig azonosítatlan szerkezet robbant fel az egyik üzlethelyiség csomagmegőrzője közelében.

Négy sérültet kórházba szállítottak, hatot pedig orvosok vizsgálnak a helyszínen. Az RT értesülései szerint

kilenc embert szállítottak már kórházba,

egy ember saját felelőségére nem szállítottak be. Több mint 50 embert evakuáltak az épületből.

Az épületből mindenkit kimenekítenek, a helyszínre a rendőrség mellett tűzszerészek is kiérkeztek.
Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője előbb azt közölte, hogy

büntetőeljárást indítottak közveszélyes eszközzel több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt,

később pedig hozzátette, hogy a robbanás lehetséges okaival kapcsolatban minden eshetőséget megvizsgálnak.

Rendőrök a szentpétervári Gigant Hall bevásárlóközpont bejáratánál 2017. december 27-én, miután ismeretlenek házilagos készítésű pokolgépet robbantottak az egyik üzlethelyiség csomagmegőrzője közelében. Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

A szóvivő később arról számolt be, hogy a detonációt házilagos készítésű pokolgép okozta. A szerkezet hatóereje 200 gramm trotilénak felelt meg, és a pokolgépbe a pusztító hatást fokozása miatt különböző tárgyakat tettek az elkövetők.

Az RT értesülései szerint a tisztviselők a nyomozást lehetséges tömeggyilkossági kísérletként kezelik. A helyi média értesülései szerint

a robbanás egyenértékű volt egy 200 grammos TNT töltettel.

A Tass hírügynökség szerint nem történt nagy pusztítás a robbanás helyszínén. Egy rendőrségi forrás azt nyilatkozta: "A robbanás nem okozott túl nagy pusztítást, megsérült egy pénztár, részben a mennyezet és az egyik fal." X5 Retail Group képviselője Tassnak azt nyilatkozta, hogy "Az incidens helyszínén a különleges szolgálatok vannak, de jelenleg nincs árulhat el több információt".