Osztrák gázrobbanás: már kedd éjjelre helyreállítják a vezetékeket

Vágólapra másolva!
Már kedd éjjelre helyreállítják az Magyarország, Olaszország és Németország felé tartó vezetékeket a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, amelyen aznap robbanás történt - közölte honlapján a Gas Connect Austria, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője.
Vágólapra másolva!

Az OMW osztrák kőolaj- és gázipari vállalat korábbi becslése még abból indult ki, hogy az alsó-ausztriai létesítményben a helyreállítási munkák napokig tartanak majd. A történteket követően a Weiden an der March település Baumgarten nevű részén található földgázelosztó terminált leállították.

A vezetékek újbóli üzembe helyezéséről a tűzoltóság és a rendőrség alapos szakértői vizsgálatát követően határozott a vállalat.

A keddi robbanásban, amelynek okát még vizsgálják,

egy ember meghalt, 21-en megsérültek.

Úgy tudni, a sérültek között külföldi állampolgárok is vannak hat országból.

A Nyugat-Európába tartó földgáz harmada itt megy keresztül

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba.

Innen indul ki több gázvezeték is:

a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.