Öngyilkos merénylet kitervelője halt meg egy terrorellenes akcióban

Vágólapra másolva!
Az isztambuli nemzetközi repülőtéren tavaly nyáron elkövetett öngyilkos merénylet kitervelője és irányítója, Ahmed Csatajev volt a georgiai fővárosban tartott terrorellenes akció egyik halálos áldozata - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Nino Giorgobiani, a georgiai állambiztonsági szolgálat (SZUSZ) vezetőhelyettese.
Vágólapra másolva!

Csatajev személyazonosságát DNS-vizsgálat és ujjlenyomatvizsgálattal határozták meg az FBI szakértői a georgiai hatóságokkal együttműködve - közölte Giorgobiani.

A SZUSZ vezetőhelyettese elmondta, hogy a csecsen származású férfi a Tbilisziben múlt héten tartott

terrorellenes akció során felrobbantotta magát.

Giorgobiani egyúttal cáfolta az arról szóló értesüléseket, hogy az akció során több terroristának is sikerült volna megszöknie a hatóságok elől.

Az állambiztonsági szolgálat múlt szerdán közölte, hogy a biztonsági erők tagjai Tbiliszi Iszani-Szamgori kerületében terrorszervezetre csaptak le, és ennek során tűzpárbaj alakult ki köztük és a terroristák között. A 20 órás akcióban Csatajeven kívül további két terrorista meghalt, őket a biztonsági erők tagjai lőtték le, akik

egy negyedik terroristát őrizetbe vettek.

A tbiliszi városi bíróság a múlt héten elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az állambiztonsági szolgálat később közölte, hogy a különleges műveletben a SZUSZ egyik munkatársa meghalt, két alkalmazottja pedig megsebesült. A tűzpárbajban a georgiai belügyminisztérium különleges műveleti osztályának két tagja is megsebesült.

A pénteki sajtóértekezleten a SZUSZ vezetőhelyettese további részletekkel nem szolgált a terrorszervezettel és annak többi tagjával kapcsolatosan.

- mondta Giorgobiani.

A csecsen származású és orosz állampolgár Csatajev volt a feltételezett kitervelője és irányítója az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren 2016 júniusában elkövetett öngyilkos merényletnek. A támadásban 45 ember - köztük 19 külföldi állampolgár - meghalt, és 236-an megsebesültek. A török hatóságok szerint

a támadás hátterében az Iszlám Állam állt.

Csatajev korábban Szíriában a terrorszervezet hadműveletekért felelős vezetőjének egyik legfőbb segítője volt. Ezt megelőzően a csecsen szakadárok soraiban harcolt az orosz hadsereg ellen, az akkori harcokban elveszítette egyik karját, ekkor ragadt rá a "félkarú Ahmed" becenév. Az ENSZ szankciós listáján Csatajev az Iszlám Állam egyik magas rangú tagjaként szerepelt, aki egyéb teendői mellett az oroszul beszélő dzsihadisták kiképzéséért felelős személyek egyike volt a terrorszervezetnél.