Nem boldogul Merkel a migránsokkal

menekült menekültválság migráns SZEMÉLY
Idomeni, 2016. január 21. Macedóniai belépésre várakozó illegális bevándorlók pihennek a számukra létesített sátortáborban az észak-görögországi Idomeniben 2016. január 21-én. A macedón hatóságok újranyitották a hatátátkelőt, de csak a Németországba és Ausztriába tartó migránsokat engedik be országukba. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
A várt növekedés helyett csökken a Németországból önként vagy kitoloncolás révén távozó migránsok száma - írta csütörtökön a Die Welt című német lap.
Vágólapra másolva!

A lap felidézte, hogy Angela Merkel kancellár tavaly 2017 legfontosabb menekültügyi feladatának nevezte a távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatásának felgyorsítását, és "nemzeti erőfeszítést" sürgetett az ügyben.

A kormányzati szándék ellenére a kitoloncoltak száma

a legjobb esetben is csak stagnál az idén,

ezt jelzi, hogy november végéig 22 190 migránst toloncoltak vissza a hazájába, vagy az uniós célországba, míg tavaly egész évben 25 375 elutasított migránst toloncoltak ki.

Az önként távozók száma megfeleződött,

nekik a német állam pénzt is adott a távozáshoz, míg az idén november végéig 27 903 migráns távozott az önkéntes hazatelepülési programok révén, 2016 azonos időszakában 50 759 migránst sikerült hazajuttatni ezen az úton - írta a Die Welt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) kimutatása alapján.

"Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz "

Közben a távozásra kötelezett migránsok száma egyre emelkedik, a BAMF az idén november végéig elbírált 579 ezer menedékjogi kérelem közül

327 ezret nem fogadott el.

A szövetségi belügyminisztérium álláspontja szerint a távozók számának csökkenésében annak is van szerepe, hogy

tavaly kiugróan sok migráns hagyta el az országot.

A 2016-ban hazatelepült menedékkérők legnagyobb része a nyugat-balkáni térségből származik, amelynek államaival jó a német hatóságok együttműködése, az idén viszont jellemzően olyan, Európán kívüli országokba kellene visszajuttatni menedékkérőket, amelyek nemigen hajlandóak visszafogadni állampolgáraikat.

Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak, az idén november végéig pedig további 173 ezret.