Alekszej Navalnij megkapta a jelölést az orosz elnökválasztásra

politics Horizontal Russian opposition leader Alexei Navalny speaks after a hearing in a court in Moscow, late on June 12, 2017. 
A Russian court sentenced Kremlin critic Alexei Navalny to 30 days behind bars.  / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Alekszej Navalnijt idén háromszor is letartóztatták amiatt, hogy nem engedélyezett, korrupcióellenes témájú tüntetéseket kezdeményezett.
Vágólapra másolva!
Mintegy 750 híve jelölte Moszkvában vasárnap Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a márciusi orosz elnökválasztásra.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán mintegy 20 orosz városban tartottak Navalnij-párti megmozdulásokat annak ellenére, hogy a Központi Választási Bizottság többször is kifejtett álláspontja szerint a 41 éves politikus nem vehet rész az erőpróbán.

Ennek oka a próbaidőre felfüggesztett, gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetés.

Alekszej Navalnij az egyik letartóztatása alkalmával. Forrás: AFP/Vasily Maximov

A jelölőgyűléseken a vonatkozó orosz jogszabály értelmében legkevesebb 500 embernek kellett részt vennie.

A független jelölteknek 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalosan is elnökjelöltként jegyezzék be őket.

Navalnijt idén háromszor is letartóztatták amiatt, hogy nem engedélyezett, korrupcióellenes témájú tüntetéseket kezdeményezett.

A hétvége folyamán egyébként a kormányzó Egységes Oroszország Párt támogatásáról biztosította az újraválasztását függetlenként megpályázó Vlagyimir Putyin elnököt.

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja pedig saját kérésére nem a vezetőjét, hanem a párton kívüli Pavel Grugyinin állami gazdasági igazgatót nevezte meg elnökjelöltjeként.