Nagyszabású razziát tartottak Németországban a G20-csúcson történt zavargások miatt

Göttingen, 2017. december 5. Rendőrök a göttingeni Rote Zentrum előtt 2017. december 5-én. Ezen a napon nagyszabású razziát tartottak kedden Németországban szélsőbaloldali csoportosulásoknál a júliusi hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal összefüggésben. A rendőrök és ügyészek nyolc tartományban razziáztak, 24 lakást és szélsőbaloldali találkozóhelyet kutattak át. A tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban akkor több százan megsebesültek, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint az év végére akár a háromezret is elérheti a zavargásokkal kapcsolatban indított eljárások száma. (MTI/AP/DPA/Swen Pförtner)
Vágólapra másolva!
Nagyszabású razziát tartottak kedden Németországban szélsőbaloldali csoportosulásoknál a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A rendőrök és ügyészek nyolc tartományban razziáztak, 24 lakást és szélsőbaloldali találkozóhelyet kutattak át - jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A bevetést a hamburgi ügyészség és a tartományi bűnügyi hivatal zavargásokkal foglalkozó, 180 fős nyomozócsoportja irányította.

Rendőrök a göttingeni Rote Zentrum előtt 2017. december 5-én. Forrás: MTI/AP/DPA/Swen Pfoertner

A júliusi G20-csúcs óta több ezer videót és fotót vizsgáltak meg, és a szemtanúk és helyi lakosok vagy buszokon, pályaudvarokon rendszeresített biztonsági kamerák által készített felvételek elemzése után azért tartottak országszerte házkutatásokat, hogy további adatokat, bizonyítékokat gyűjtsenek a felvételek alapján gyanúsnak talált személyek ellen.

Hamburg, 2017. július 6. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozója ellen tiltakozó tüntetők az "Üdvözlünk a pokolban!" elnevezésű tiltakozáson az észak-németországi város halpiacán 2017. július 6-án, egy nappal a csúcstalálkozó kezdete előtt. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az NDR szerint az év végére akár a háromezret is elérheti a zavargásokkal kapcsolatban indított eljárások száma.

Több embert már bíróság elé állítottak és elítéltek. Az eddigi legsúlyosabb büntetés három év szabadságvesztés volt, ezt a hamburgi városi bíróság szabta ki novemberben egy 28 éves helyi férfire, amiért kövekkel és palackokkal dobálta a rendőröket egy tüntetésen a G20-csúcs alatt.

Hamburg, 2017. július 7. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A G20 csoport a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az Európai Uniót mint intézményt fogja össze. A hamburgi csúcstalálkozó a decemberrel véget ért német soros elnökség programjának legfontosabb rendezvénye volt, azonban a legnagyobb figyelem a megbeszélések helyett a csoport tevékenysége ellen szervezett szélsőbaloldali tüntetésekre irányult, mert számos megmozdulás zavargásba torkollt.

A tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban több százan megsebesültek.