Lengyelország nem engedi, hogy a migránskvóta kapcsán zsarolják

Vágólapra másolva!
Az új lengyel kormány alakításával pénteken megbízott Mateusz Morawiecki azt mondta, Lengyelország nem engedi meg, hogy a migránselosztási kvóta kapcsán zsarolják.
Vágólapra másolva!

Morawieckit péntek délután, Beata Szydlo kormányfő lemondását követően bízta meg Andrzej Duda államfő az új lengyel kormány alakításával.

A több témára kitérő interjúban az európai migrációs válsággal kapcsolatban Morawiecki felidézte, hogy az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba léptette a kvótaügyben Lengyelországgal szemben is elindított kötelezettségszegési eljárást, "csak azért, mert nem hagyja magára kényszeríteni a migránsokat".

Lengyelország nagyszámú migránst fogadott Ukrajnából - mondta, "nagyon csúnya fenyegetésnek" minősítve azt, hogy egyes nyugati politikusok kilátásba helyezték az uniós alapok megcsonkítását a migránsbefogadási kvótát nem teljesítő országok számára.

A kormányfőjelölt azt is mondta, szeretné már a jövő hét elején összeállítani az új kormányt, a jelenlegihez "nagyon hasonló, szinte azonos összetételben".

"Igazából nagyon jól értékelem a miniszterek munkáját. Amennyiben szükség lesz változásokra, akkor ezeket nem elhamarkodottan kell megvalósítani" – mondta Morawiecki. Ezzel gyakorlatilag megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a pénteken formálisan lemondott régi kormány szinte eredeti összetételben folytatja munkáját legalább január elejéig.

Azt is mondta, Lengyelország egy nagyon büszke, fontos, nagy ország és még nagyobb lesz a különböző család- és demográfiatámogatási programoknak köszönhetően.