Csere a lengyel kormány élén

Poland Minister Mateusz Morawiecki Warszawa Warsaw Poland Polska Polish Polski premier prezes rady ministrow prime minitser pm new expected tipped to replace OFFICE Mateusz Morawiecki MINISTER nowym premierem nowy premier Minister of Economic Development
Mateusz Morawiecki, Polish Minister of Economic Development and Minister of Finance in Warsaw, Poland on 16 February 2016 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A lengyel ellenzéki pártok képviselői látszatváltozásnak nevezték Mateusz Morawiecki csütörtök este bejelentett kormányfőjelöltségét, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői viszont az egységes csapaton belüli játékoscseréről beszélnek.
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda államfő várhatóan pénteken bízza meg kormányalakítással az eddigi kormányfőhelyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert, Mateusz Morawieckit. A lemondását benyújtó Beata Szydlo eddigi miniszterelnök nem részletezte lépésének indítékait, de megköszönte a lengyelek bizalmát. "Lengyelországot és a lengyeleket szolgálni megtiszteltetés volt számomra" - írta Twitter közösségi honlapján.

Mateusz Morawiecki, leendő lengyel kormányfő Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A PiS több politikusa az előző napokban arról beszélt, hogy a legfontosabb társadalmi reformok beindítását követően a kormányzati ciklus hátralévő két évében a párt a gazdasági program megvalósítására fog összpontosulni.

Ryszard Czarnecki, a PiS európai parlamenti képviselője, az EP egyik alelnöke csütörtök este a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban hangsúlyozta, hogy Szydlo továbbra is fontos posztot fog betölteni a lengyel kormányban.

"Az edző - Jaroslaw Kaczynski - időnként lecseréli a játékosokat, hogy a csapat jobban játsszon" - jegyezte meg Czarnecki.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform nevében nyilatkozó Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter szerint Morawiecki kinevezése átmeneti megoldás. A PiS-be csak tavaly belépett kormányfőjelölt nem örvend támogatásnak a párton belül,

- vélekedett Siemoniak.

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a jobboldali ellenzéki Kukiz´15 elnöke szerint a bejelentett változás azt jelenti, hogy a PiS "egy politikai játszma eszközeként" kezelte Szydlót.

Pawel Kukiz felemlegette, hogy Morawiecki az előző, a Polgári Platform vezette kormány idején Donald Tusk akkori miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt.

Katarzyna Lubnauer, a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt múlt héten megválasztott új elnöke úgy látja: Morawiecki kormányfői jelölése nem változtat a kormányzáson, mivel ezt igazából továbbá is Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke fogja irányítani. "Csak annyi a különbség, hogy a kormány most úgy fog tenni, mintha a gazdasággal foglalkozna" - jegyezte meg Lubnauer, aki kétségének adott hangot arra vonatkozóan, hogy Morawiecki jó gazdasági szakember lenne.

Az ellenzéki Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz üdvözölte, hogy eldőlt a több hete húzódó "kormányátalakítási filmsorozat", viszont - mint mondta -

lényegében nem változott semmi, az országot továbbra is Jaroslaw Kaczynski irányítja.

Morawiecki mellett az elmúlt napokban magát Jaroslaw Kaczynskit is lehetséges kormányfőjelöltként emlegették megfigyelők, a kormánypárt vezetőségének csütörtök esti tanácskozása után viszont a jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező volt bankelnök, Morawiecki jelöltségét jelentették be.