Hamász: kudarc fenyegeti a béketárgyalásokat a Fatahhal

Vágólapra másolva!
Kudarc fenyegeti a ciszjordániai palesztin területeket igazgató Fatah palesztin kormánypárt és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom közötti megbékélési megállapodást - közölte csütörtökön Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője.
Vágólapra másolva!

A rivális palesztin szervezetek október 12-én állapodtak meg arról, hogy a Hamász átadja a Gázai övezet közigazgatási teendőit a Fatahnak, egy évtizeddel azután, hogy a szélsőséges mozgalom kiűzte Mahmúd Abbász palesztin elnök pártját az Izraellel és Egyiptommal határos övezetből. Szinvar, aki a megbékélés egyik kezdeményezője, csütörtökön már arról beszélt, hogy a megállapodás korábbi békülési szándékokhoz hasonlóan kudarcba fulladhat.

– mondta.

A Fatahnak a megállapodás értelmében december 1-jével kellett volna teljes egészében átvenni a Gázai övezet közigazgatását. Az átmenetet azonban számos vitás kérdés hátráltatta, amelyek közül többet még mindig nem rendeztek, például az iszlamista szervezetnek alárendelt több tízezer főt számláló milíciák ügyét sem.

Legutóbb december elején kerültek vitába egymással a rivális palesztin szervezetek: a Rámi Hamdalláh miniszterelnök vezette ciszjordániai kormány azzal vádolta a Hamászt, hogy nem utalt át pénzösszegeket a Fatahnak a megállapodásnak megfelelően, míg a szélsőséges mozgalom azt állította, hogy a Fatah meg nem fizette ki a gázai köztisztviselők bérét.

Szinvar az utóbbi időben hangoztatta, hogy mozgalma megválik az övezet közigazgatásának felelősségétől, és elkötelezett abban, hogy sikerre vigyék a megállapodást.

A Hamász vezetője azonban korábban azt is leszögezte, hogy a Hamász nem teszi le a fegyvert, hiába az erre irányuló követelések a Fatah részéről. Világossá tette: esze ágában sincs a tárgyalás lehetőségét keresni Izraellel, a kérdés pedig nem az, hogy elismerik-e a zsidó államot, hanem az, hogy mikor pusztítják el.

Csütörtökön – vélhetően Abbász pártjára utalva – közölte: "a megbékélés azért van szétesőben, mert egyesek a (mozgalom) lefegyverzését és az alagutak lezárását akarják".

A Hamász tíz évvel ezelőtti hatalomátvétele óta a gázai erőforrások jelentős részét az övezet alatt húzódó alagútrendszer kiépítésére fordította. Ezek egy része Egyiptomba tartó csempészalagút, másik része pedig Izrael területére átnyúló támadójárat. A megbékülési egyezmény alapján az egyiptomi és izraeli határterületek ellenőrzését is át kell adni a Fatahnak.