Barnier: A brit kormány nem fog kifarolni az előzetes megállapodásból

Vágólapra másolva!
Nem fog kifarolni a brit kormány az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről előző héten elért megállapodásból, azt mielőbb kötelező érvényű jogi szöveggé kell alakítani – mondta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Előzőleg nagy felháborodást váltott ki Brüsszelben David Davis Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentése, miszerint a szigetország távozásának fő kérdéseiről szóló, múlt pénteken tető alá hozott egyezménynek "nincs jogi kötelező ereje", az inkább csak egyfajta "szándéknyilatkozat".

– közölte Barnier. A következő hónapokban egy "rövid és pontosan meghatározott" átmeneti időszak lesz a felek közötti egyeztetés középpontjában, valamint előzetes tárgyalásokat fognak folytatni a jövőbeli kapcsolatrendszerről.

A strasbourgi ülésen Guy Verhofstadt, az EP főtárgyalója elmondta, telefonon beszélt Davis-szel, aki biztosította afelől, hogy "egyáltalán nem áll szándékukban" visszatáncolni az egyezségből. A felszólaló képviselők nagy többsége méltatta Barnier munkáját, és üdvözölte a kiválási feltételekről született előzetes egyezséget.

Az Európai Parlament hamarosan szavazni fog egy határozattervezetről, mellyel várhatóan kimondják, hogy a képviselőtestület meglátása szerint tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, azonban vannak még tisztázásra váró kérdések.

Diplomáciai források szerint az EU-brit jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetések legkorábban márciusban kezdődhetnek meg, már amennyiben a "huszonhetek" vezetőinek e heti csúcstalálkozóján jóváhagyják a második tárgyalási szakasz megindítását. Ennek célja állítólag az, hogy Londonnak "elegendő ideje" legyen arra, hogy "világosabbá tegye" a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!