A kormányhadsereg előrenyomult az izraeli és libanoni határokhoz közeli lázadó enklávéban

Vágólapra másolva!
A szíriai kormányerők hétfőn előrenyomultak az izraeli és libanoni határok közelsége miatt stratégiailag fontos lázadó enklávéban Nyugat-Gúta térségében, mely Damaszkusztól dél-nyugatra fekszik.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet pénteken közölte, hogy a kormányerők következő lépése a Bejt Dzsin város körüli, lázadók ellenőrizte enklávé visszafoglalása, miután

a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban legyőzték az Iszlám Állam terrorszervezetet.

A Reuters jelentése szerint hétfőn az utóbbi hónapok leghevesebb harcai folytak, a kormányerőket iráni támogatású síita milíciák, a Hezbollah libanoni szélsőséges mozgalom katonai parancsnokai és a térségben élő drúz kisebbség fegyveresei segítették az előrenyomulásban. Az offenzívát folytató kormányerők légi- és tüzérségi támogatást élveznek.

A szíriai hadsereg hétfőn azt közölte,

elvágták a lázadók utánpótlási vonalait,

és körbezárták a Bejt Dzsinhez közeli Mugr al-Mírt. A libanoni határon fekvő Hermon-hegytől délre lévő Bejt Dzsin egyes források szerint már el is esett, a Reuters jelentése szerint ezt azonban a felkelők tagadják.

Felkelők és nyugati megfigyelők is azt állítják, hogy az előrenyomulás elsősorban Irán térnyerését szolgálja, ugyanis megpróbálja konszolidálni jelenlétét Izrael és Libanon közelében, illetve libanoni szövetségesének, a Hezbollahnak köszönhetően biztosítani akarja hozzáférését a Földközi-tengerhez.

Izrael az iráni térnyeréstől tartva az utóbbi hetekben több légicsapást is végrehajtott Szíriában

a zsidó állam védelmi erejének gyanúja szerint iráni, vagy iráni támogatású célpontok ellen. December elején például csapást mértek a Damaszkusztól délre fekvő al-Kiszva város melletti katonai támaszpontra, amelyről széles körben úgy tartották, hogy Irán épített ki magánok ott egy bázist.

Jeruzsálem azért is lobbizik folyamatosan az Egyesült Államoknál és Oroszországnál, hogy ne engedjék Iránnak, a Hezbollahnak vagy más síita milíciáknak azt, hogy állandó támaszpontot hozzanak létre Szíriában, és tartsák őket távol a Golán-fennsíktól, amelyet Izrael Szíriától foglalt el 1967-ben.

A Reuters diplomáciai forrásai szerint a több ezer síita és drúz fegyveres néz farkasszemet szunnita szélsőséges fegyveresekkel, és a mérsékeltebbnek tartott, Törökország támogatásával bíró Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet harcosaival.

Az előrenyomuló kormánypárti haderő miatt a szélsőségesek ellenőrizte területeken már a fiatalokat is besorozzák,

Bejt Dzsin imámjai pedig arra szólítanak fel, hogy minden harcképes ember ragadjon fegyvert - írta a Reuters.

A brit hírügynökség forrásai közölték, a térség megtisztítása a lázadóktól lehetővé tenné, hogy a Hezbollah egy újabb, biztonságos fegyverszállítási útvonalat nyisson Szíriába.

Izrael attól tart, hogy egy ilyen utánpótlási útvonalon iráni fegyverek is érkezhetnek Libanonba.