Megismételt választást követel a hondurasi elnök kihívója

Horizontal
Salvador Nasralla
Vágólapra másolva!
Salvador Nasralla, aki a hivatalos eredmény szerint alulmaradt a hondurasi elnökválasztáson a hivatalban lévő elnökkel szemben, azt követeli, hogy az Amerikai Államok Szervezetének felügyelete alatt ismételjék meg a választást.
Vágólapra másolva!

A politikus kedden Washingtonban beszélt erről. Az AÁSZ főtitkára még hétfőn világossá tette álláspontját, miszerint a voksolást meg kellene ismételni. Nasralla azt állítja, hogy Juan Orlando Hernández elnök csalással vette el tőle a győzelmet. Az ellenzéki politikus kedden arra figyelmeztetett, hogy

polgárháború törhet ki a közép-amerikai országban.

Hernández egységet és párbeszédet szorgalmazott.

A tegucigalpai Legfelsőbb Választási Törvényszék a múlt hét végén jelentette be, hogy Hernández nyerte a november 26-án tartott elnökválasztást; Nasralla valamivel több mint másfél százalékponttal maradt le a győzelemről.

Salvador Nasralla Forrás: AFP/Mandel Ngan

Másfél napnyi adatcsend

A november végén tartott választás első részeredményei még Nasralla tetemes előnyét mutatták, majd a hatóságok másfél napig semmilyen adatot sem közöltek. Ezt követően Nasralla előnye elolvadt, és végül a hivatalban lévő elnökre leadott szavazatokból lett több.

Az ellenzék és több külföldi diplomata is megkérdőjelezte az eredményt.

Az EU megfigyelői viszont nem találtak szabálytalanságot, pedig véletlenszerűen kiválasztott, nagy mintán vetették össze az ellenzék adatait a hivatalos számlálás számaival.

Feszült körülmények

Már maga a választás is feszült körülmények között zajlott, mert az ország alkotmánya tiltja, hogy az államfőt újraválasszák. Az alkotmánynak ezt a passzusát viszont a legfelső bíróság hatályon kívül helyezte. Hernández ellenfelei viszont arra hivatkoztak, hogy a bíróság nem írhatja át az alkotmányt, ezért az elnök jelölése törvényellenes volt.