104 éves korában meghalt az egyik legfontosabb főrabbi Izraelben

Vágólapra másolva!
Száznégy éves korában elhunyt Aharón Jehúda Leib Steinman rabbi, a zsidó ultraortodox világ egyik legfontosabb vallási vezetője – jelentette az izraeli média kedd reggel.
Vágólapra másolva!

Steinman temetése helyi idő szerint kedd délben kezdődött a Tel-Aviv keleti szomszédságában található Bné-Berakban. Gyászmenetére a helyi rendőrség becslése szerint több százezer, hagyományos fekete ruhába öltözött ultraortodox zsidó gyűlt össze.

A rabbi halálát illetően megszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy a zsidó emberek "a szellem, az örökség és az erkölcs egyik központi jelzőfényét" vesztették el Steinman halálával.

Steinman 1913-ban született az egykori Orosz Birodalom – jelenleg Fehéroroszország délnyugati – Breszti kerületében, fiatalságát is az akkor már a lengyel-litván határon található városban töltötte. Vallási iskolákban tanult, majd 1938-ban Svájcba költözött, egyebek között egy lengyel katonai behívó elől. Svájcban egy internálótáborban vészelte át a második világháborút, családjából egyedül ő menekült meg a holokauszt elől.

A háború után Palesztinába költözött, ahol később, Izrael kikiáltása után vallási iskolák, jesivák tanára, majd vezetője lett. A politikai életben is részt vett, az ultraortodox Degel HaTóra, vagyis a Tóra Zászlaja nevű párt egyik vezetőjeként.

A rabbit hívei a "nemzedéke nagyja" címmel illették.