A cseh államfővel ma egyezteti kisebbségi kormányát Andrej Babis

SOBOTKA, Bohuslav
A szlovák származású multimilliárdos vállalkozó Andrej Babis, az új cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A cseh miniszterelnök-jelöltet, aki várhatóan kisebbségben lesz kénytelen kormányozni, ma délután fogadja a prágai várban Milos Zeman cseh köztársasági elnök. Andrej Babis 14 fős kabinetjében 9 miniszter párton kívüli lesz.
Vágólapra másolva!

Milos Zeman cseh államfő október 31-én bízta meg kormányalakítással a 2017. október 20-21-én megtartott parlamenti választásokon győztes ANO Mozgalom elnökét Andrej Babist. A milliárdos vállalkozó, akinek

azóta sem sikerült más pártokkal megegyeznie, kedd délután ismerteti kisebbségi kormányának névsorát a cseh elnökkel.

Babis, akinek pártja a szavazatok 29, 7%-át kapta, és ezzel a 200 fős cseh alsóházban 78 mandátumot tudhat magáénak, a Právo című napilapnak adott interjújában nem közölt konkrét neveket.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-jelölt Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Annyit azért Babis még elárult, hogy az oktatási tárca továbbra is kiadó.

Milos Zeman cseh elnök múlt heti oroszországi látogatása alkalmával jelentette be, hogy a sikertelen prágai kormánykoalíciós tárgyalások ellenére is Andrej Babist nevezi ki december 6-án cseh miniszterelnöknek, kisebbségi kormányának pedig december 15-én ad megbizatást.

Milos Zeman, cseh köztársasági elnök Forrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

Cseh sajtóhírek szerint

Andrej Babisnak azért a háttérben sikerült megállapodnia egy úgynevezett" külsős szavazóblokkal" a választásokon 22 mandátumot szerzett Szabadság és Közvetlen Demokrácia Mozgalommal (SPD) és a 15 parlamenti székkel rendelkező Cseh- és Morvaországi Kommunista Párttal (KSCM).

Cserébe a kommunisták megkapták az új cseh törvényhozásban a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elnöki posztját. Múlt pénteken a cseh parlamenti alsóház alelnökeinek megválasztásával és a parlamenti szakbizottságok létrehozásával véglegesen megalakult az új összetételű cseh képviselőház.

Ez volt az alapfeltétele annak, hogy lemondhasson az eddigi Sobotka-kormány, ami szerdán várható, és hogy az államfő kinevezhesse az új miniszterelnököt.