A gázai erőszakhullám felelőse a Hamász második embere

Vágólapra másolva!
Száleh al-Arúrit választották a palesztin szélsőséges szervezet új helyettes vezetőjének. Izrael szerint al-Arúri jelentősen hozzájárult a 2014-es gázai háború kirobbanásához.
Vágólapra másolva!

Száleh al-Arúri 2014-ben vált ismertté, amikor a Hamász nevében vállalta három izraeli tizenéves elrablását.

A három tizenéves megölése indította el azt az erőszakhullámot, amely a 2014-ben kezdett ötven napos Erős Szikla hadművelethez vezetett. A hadművelet során több mint

kétezer palesztin halt meg.

Izrael szerint közülük legalább kilencszázan iszlamista szervezetek fegyveresei voltak. A zsidó állam 67 katonai veszteségről, és 6 civil áldozatról számolt be.

A Ciszjordániában született új Hamász- vezetőt Izrael 2010-ben száműzte, majd Törökországban telepedett le. Öt évvel később elhagyta Törökországot és Katarba, később pedig Libanonba ment.

A Hamászhoz közeli Palesztin Információs Központ nevű híroldal közölte:

Al-Arúri kinevezése akkor történt, amikor a Hamász békülni készül a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatósággal. A gázai szélsőségesek 2007-ben szorították ki erővel a hatalomból a hatóságot, amelyet többségében a Fatah politikai párt irányít.

A Hamász szeptemberben fogadta el a Palesztin Hatóság visszatérését egyiptomi nyomásra, mégpedig annak hatására, hogy

katari szövetségesét elszigetelték,

s hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe száll.

Izrael elutasítja a "mesterséges megbékélést" - figyelmeztetett az izraeli kormányfő. "Azokat, akik ilyen megbékélést akarnak, határozottan felszólítjuk: ismerjék el Izrael államot, oszlassák fel a Hamász fegyveres szárnyát, és szakítsák meg a kapcsolatokat az elpusztításunkra buzdító Iránnal" - fogalmazott Benjámin Netanjahu.