Az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO is a spanyol kormányt támogatja

Vágólapra másolva!
Donald Tusk Twitteren közölte, hogy a Katalán Köztársaság kikiáltása ellenére az Unió továbbra is Spanyolországgal fog tárgyalni. Az amerikai kormányzat közleménye szerint Katalónia Spanyolország szerves része, a NATO pedig szövetségesének nevezte Spanyolországot.
Vágólapra másolva!

Tusk: Az Unió továbbra is csak Spanyolországgal tárgyal

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere

– hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren.

Bejegyzésében Tusk felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez - közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője az új köztársaság kinyilvánítása után.

"Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk" - mondta Mina Andreeva.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte:

az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke leszögezte, hogy a történtek sértik a spanyol alkotmányt és a jogállamisági elveket.

"Az Európai Unióban senki nem fogja elismerni ezt a nyilatkozatot. Minden korábbinál fontosabb, hogy ismét a törvényesség képezze a párbeszéd alapját, valamint hogy minden egyes katalán állampolgár szabadságát és jogait biztosítsák" – hangsúlyozta.

Olaszország és Németország sem ismeri el a katalán függetlenséget

Angelino Alfano olasz külügyminiszter kijelentette, hogy

Olaszország nem ismeri és nem is fogja elismerni az egyoldalúan kinyilvánított függetlenséget,

amelyet "nagyon komoly és a törvényes kereteken kívül eső cselekedetnek" nevezett.

Szerinte párbeszédre van szükség, hogy "megvédjék a lakosságot a feszültség növekedésétől egy olyan egységes és Európa-barát jegyeket magán viselő országban, mint Spanyolország" – tette hozzá Alfano.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus.

Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket".

Ezért "a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot", és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett.

A német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

Az ENSZ és az európai országok szerint erőszak nélkül kell megoldani a kialakult helyzetet

A lengyel külügyminisztérium közleménye még azelőtt jelent meg a tárca honlapján, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette a katalán kormány leváltását és a katalán parlament feloszlatását. E szerint Varsó tiszteletben tartja Spanyolország szuverenitását és területi épségét, a spanyol kormány és Katalónia közötti vitát Spanyolország belügyeként kell megoldani. "Maradéktalanul tiszteletben tartjuk a Spanyol Királyság szuverenitásának, területi épségének és egységének elvét."

A spanyol kormány és Katalónia, illetve "más autonóm közösségek közötti összes vitát, ezen belül a szeparatista törekvéseket is", a Spanyol Királyság belügyeként kellene kezelni.

Varsó reméli, hogy a Katalóniában kialakult helyzetet gyorsan, a spanyol alkotmányra alapozva megsziládítják.

Szlovákia szükségesnek tartja a spanyol alkotmány és törvények alkotta jogi keretek, valamint a területi integritás elvének tiszteletben tartását – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Peter Susko, a szlovák kül- és európai ügyi minisztérium szóvivője.

Hasonlóan foglalt állást a bolgár és a litván külügyminisztérium is.

A bolgár külügyminisztérium közleményben elutasítja a katalán parlament által elfogadott egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot és támogatásáról biztosította Spanyolország területi épségét.

Bíznak abban, hogy a spanyol kormány az alkotmány elveinek érvényesítésével és valamennyi állampolgár jogait védve kezeli a helyzetet.

A litván kormány támogatja Spanyolország területi épségét és szuverenitását, valamint a válság tárgyalásos, nem pedig erő, illetve erőszak útján történő megoldását

– jelentette ki az LRT rádiónak nyilatkozva Linas Linkevicius külügyminiszter.

António Guterres, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a katalán válságot a spanyol alkotmány keretei között, jogi és politikai csatornákon keresztül kell megoldani – közölte New Yorkban szóvivője, Farhan Hak.

Az Egyesült Államok is Spanyolország mellett áll

A madridi fejlemények után az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint Katalónia Spanyolország szerves része.

A Heather Nauert szóvivő által ismertetett közlemény leszögezte:

Washington már korábban is kinyilvánította, hogy nem támogatja Katalónia kiválását Spanyolországból.
Mariano Rajoy kormányfő szeptember végén, a katalán népszavazás előtti napokban volt a Fehér Ház vendége.

Donald Trump akkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok az egységes Spanyolország támogatója. "Én az egységes Spanyolország híve vagyok. Valóban úgy gondolom, hogy Katalónia népének Spanyolországgal kell maradnia" – fogalmazott szeptember 26-án a Fehér Ház Rózsakertjében a spanyol kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

NATO: Spanyolország elkötelezett szövetségesünk

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

– tette hozzá.