Puerto Ricóban környezeti katasztrófa fenyeget

Horizontal In this image released by the US Department of Defense, soldiers assigned to Joint Task Force Puerto Rico and the Puerto Rico National Guard deliver cases of water and shelf-stable meals to residents of one of the most heavily damaged neighborh
Sok helyre katonák juttatják el az élelmiszert és az ivóvizet
Vágólapra másolva!
Puerto Ricóban a Maria hurrikán pusztítása után szennyezett az ivóvíz, a sziget környezeti katasztrófával néz szembe.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy hónappal a Maria hurrikán pusztítása után - amikor tönkrement a csatorna-, és az ivóvízhálózat - szennyvíz ömlik a folyókba, patakokba, víztározókba, s az emberek kénytelenek a szennyezett folyókban mosni és mosakodni, sokan pedig isznak is ebből a vízből. Ez derült ki a CBS amerikai televízió hétfő esti műsorából, valamint több napilap tudósításából is.

Fertőzések, betegségek

Több százezer ember van még mindig tiszta vezetékes víz nélkül, a sziget 51 víztisztító berendezése közül 20 változatlanul működésképtelen. Az egészségügyi hatóságok egyre jobban aggódnak a fertőzések és a betegségek veszélye miatt.

Sok helyre katonák juttatják el az élelmiszert és az ivóvizet Forrás: AFP/US Department

Nincs elég pénz

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) tisztségviselői még mindig nem tudtak átvizsgálni öt veszélyeshulladék-lerakót, ahol kezelésre váró rendkívül veszélyes és fokozottan fertőző ipari hulladékot tárolnak. "Jó lenne, ha még több forrás állna rendelkezésünkre a munkához" - mondta Catherine McCabe, az EPA regionális helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a hatóság már régebben elrendelte a sziget mintegy tucatnyi veszélyeshulladék-lerakójának lezárását. Puerto Rico kormányzata az anyagi nehézségekre hivatkozva nem tette ezt meg, így most valamennyi hulladéklerakó nyitva van, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét.

Járvány

Puerto Rico egészségügyi hatóságai arra kérték a lakosokat, hogy az ihatónak minősített vizet is inkább forralják fel fogyasztás előtt, és a nyílt vizeket - tavakat és folyókat - pedig feltétlenül kerüljék el. Az elmúlt napokban ugyanis leptospirózis-járvány ütötte fel a fejét. A baktériumfertőzés rágcsálókkal és fertőzött vízzel terjed.