Katalán válság: Demokratikus ellenállásra szólított fel a katalán elnök

katalán népszavazás
Catalan president Carles Puigdemont gestures during an AFP interview in Girona on September 30, 2017. The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE
Vágólapra másolva!
"Demokratikus ellenállásra" szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.
Vágólapra másolva!

Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt - jelentette ki a katalán politikus, aki előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot.

- tette hozzá Puigdemont.

A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt.

Carles Puigdemont Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról. Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete.

Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt.

Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.
A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.
Madridban egyébként szombaton kora délután tüntetést tartottak, hogy kifejezzék a spanyol nemzet egységét és a katalán függetlenségi nyilatkozat elutasítását. A spanyol nemzeti zászlót lengető résztvevők teljesen megtöltötték a belvárosi Plaza de Colónt.