Budapestre látogat csütörtökön az ukrán külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter megerősítette, hogy október 12-én csütörtökön látogatást tesz Budapesten azzal a céllal, hogy elmagyarázza a magyar partnereknek az új ukrán oktatási törvény lényegét.
Vágólapra másolva!

Pavlo Klimkin a Twitteren tett bejegyzésében közölte, hogy meglepődéssel fogadta magyar kollégája, Szijjártó Péter kijelentését, miszerint Budapest kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát.

Klimkin erre reagálva közölte, hogy meghívja "Ukrajna minden európai partnerének" nagykövetét, látogasson el Kárpátaljára, ahol az európai országok nagyköveteinek alkalmuk nyílik majd "közvetlenül beszélgetni a régió lakosaival".

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott és a múlt hónap végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki.

A jogszabály ezen része, amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán.

Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása az ukrán mellett csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

A magyar külügyminiszter, aki hétfőn Ungváron a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel egyeztetett a jogszabályról, a találkozó után kijelentette:

a törvény gyakorlatilag ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését, 10 éves kor fölött elveszi a már megszerzett jogot az anyanyelven történő tanulásra, miáltal Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi.

- ezt már mai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Szijjártó Péter.