Kiutasító központok lesznek az olasz migránstáborok

migráns Olaszország Földközi-tenger Líbia
Migrants wait to be rescued by the Aquarius rescue ship run by non-governmental organisations (NGO) "SOS Mediterranee" and "Medecins Sans Frontieres" (Doctors Without Borders) in the Mediterranean Sea, 30 nautic miles from the Libyan coast, on August 2, 2017. Italy on August 2, 2017 began enforcing a controversial code of conduct for charity boats rescuing migrants in the Mediterranean as new figures revealed a sharp drop in the numbers of people arriving from Libya. / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
Vágólapra másolva!
Az Olaszországba érkező migráció utóbbi hónapokban történt módosulása miatt a több ezer embert befogadó olaszországi migránstáborokat „kiutasító központokká” alakítják az illegális bevándorlók elszállításának felgyorsítására – írta az olasz sajtó hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az eddig Olaszországban működő, egyszerre akár több mint ezer embert is befogadó táborokat bezárják vagy átalakítják, helyettük több kisebb kiutasító központot (Cpr) nyitnak. A tervek szerint minden olasz tartományban nyitnak egy ilyet, és ezekben egyszerre legfeljebb 1200 személyt helyeznek el.

Az első kiutasító központot a dél-olaszországi Bari városában és az északkelet-olaszországi Gradisca d'Isonzóban nyitják meg még november előtt. A következő központokat a szardíniai Macomerben, a pugliai Brindisiben, a lombardiai Montechiariban hozzák létre.

Líbiából érkező migránsok a Földközi-tengeren Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Az olasz újságok Marco Minniti olasz belügyminisztert idézik, aki hangsúlyozta, hogy júliustól kezdve jelentősen csökkent az országba érkezők száma. A líbiai partok, valamint a Líbia és Olaszország közötti tengerszakasz szigorított ellenőrzése majdnem teljesen megfékezte a Líbiából korábban tömegesen induló migránscsoportokat. Ezzel egy időben viszont felerősödött az Algériából és Tunéziából indulók aránya. A migrációs útvonal megváltozása módosította az érkezők összetételét is:

az Olaszországba érkezők között egyre több a menedékkérelemre nem jogosult, ezért illegális bevándorlónak számító személy.

Például a tunéziaiak, akiket ahogy megérkeznek, az olasz hatóságok kiutasítják, de a visszatoloncolásig nem tudják őket hol elhelyezni az olaszországi táborok telítettsége miatt.

Teljesen bezárják vagy átalakítják az eddig a szicíliai Mineóban, a calabriai Isola di Capo Rizzutóban és Crotonéban, a venetói Conában és a Nápoly melletti Bagnoliban eddig működő befogadótáborokat. Mineo és Isola di Capo Rizzuto tábora Európa legnagyobb migránstáborai voltak: az utóbbi egy évben az olasz ügyészség mindkét táborról bebizonyította, hogy a fenntartásukra fordított európai uniós és olasz állami források egy részét a helyi szervezett bűnözés tette zsebre.

A kiutasítandó migránsok között szerepelnek már egyébként a Bangladesből érkezettek is: az év eleje óta Olaszországba érkezett 106 ezer migránsból 9 ezer bangladesi volt.

Minniti elmondta, hogy

a menedékkérők esetében is a népes befogadóközpontok helyett a területi elosztást akarják előnyben részesíteni.

A menedékkérőnek minősített migránsok szétosztása már többször az önkormányzatok ellenállásába ütközött, a mintegy 8 ezer olaszországi önkormányzatból eddig kevesebb mint 3 ezer fogadott be migránst.