A banda, amely átvette a hatalmat a Cosa Nostra után

Naser Kelmendi drogbáró, rendőrségi fotó
Vágólapra másolva!
Az 1990-es években, vagyis akkor, amikor több keleti országban rendszerváltás történt, rengeteg bűnbanda jelent meg. Köztük az az egyik legkegyetlenebb, az albán maffia. Amerikában és Angliában is uralják a kábítószer- és szexpiacot. És persze mindenki retteg tőlük.
Vágólapra másolva!

Hogy a kivándorolt albánok, már a nyolcvanas évekre milyen befolyásra tettek szert, jól mutatja, hogy

több forrás szerint, azután, hogy az FBI 1986-ban felszámolta a szicíliai és az amerikai olasz maffiát, az albán bűnözők kerültek hatalomra.

Charles ''Lucky'' Luciano, a Cosa Nostra egyik rettegett vezetője - utána jöttek az albán gengszterek Forrás: Getty Images

A legnagyobb különbséget a két szervezet – a cosa nostra és az albán bűnbandák - között az jelentette, és jelenti a mai napig, hogy utóbbinak soha nem volt egyetlen vezetője, igaz, egymással sokszor működtek együtt.

Az albán maffia egyes tagjai általában rokonok. Ez még szorosabbá teszi kapcsolatot szervezeten belül. Az egyes bandákban általában erős a hierarchia, és az egyes vezetőknek a többiek feltétlen engedelmességgel tartoznak.

Naser Kelmendi drogbáró Forrás: Cin.ba

A néhány éve elfogott Naser Kelmendiről úgy tartották, hogy az övé az egyik legerősebb regionális bűnszervezet.

Igaz, magáról mindig csak úgy beszélt, hogy ő csak egy egyszerű kereskedő.

A koszovói rendőrség elfogása után azt nyilatkozta, hogy lefejezték a Balkán egyik legerősebb albán bűnözői csoportját. A férfit Pristinában tartóztatták le. A drogbárót 1976-ban ítélték el először. Gyilkossági kísérlet miatt másfél évet kapott. Aztán a következő évtizedekben azt csempészet Albániába, amire pont szükség volt.

A 80-as években textilt és aranyat Törökországból, egy évtizeddel később -

amikor a volt Jugoszlávia ellen nemzetközi embargó volt érvényben – benzint, cigarettát és kábítószert.

A koszovói háború kezdetén pedig fegyvereket.

Egy idő után már keresztapaként emlegették, és ahogy az sokszor lenni szokott a bűnbandáknál, összetűzésbe keveredett egy másik keresztapával, Ekrem Lukaval. Utóbbi erősebbnek bizonyult, ezért Kelmendinek el kellett hagynia Koszovót. Szarajevóba költözött.

2012-ben már az USA-ban is számon tartották a drogbárók listáján.

És, hogy a rokoni szálak milyen fontosak voltak Kelemendinek is, jól mutatja, hogy a bűnszervezetét a fiai, Elvis, Besnik és Liridon, a féltestvére, Becir, illetve Jasmina Babic, a barátnője irányította.
Kelemi igazi luxusban élt.

Amikor elfogták, azt mondta, hogy hét vagy nyolc autója van, de csak a Hummert, az A8-as Audit és az X5-ös BMW-t tudta felidézni.

Valószínűleg a karrierje végét is egy keresztapával történt vita okozta. 2007-ben ölték meg a bosnyák Ramiz Delalic Celot, akinek több konfliktusa volt a szarajevói albán alvilági csoportokkal. Ezzel a gyilkossággal összefüggésben fogták el.

Az albán maffia hatékonyságának - az oroszéhoz hasonlóan - nagy lökést adott a korábbi diktatúra titkosszolgálati szakembereinek tömeges csatlakozása.

Miután 1991-ben, egyes becslések szerint közel tízezer képzett hírszerző és elhárító munka nélkül maradt, jelentős részük a maffia bandákhoz csatlakozott. Velük jóval hatékonyabban tudtak védekezni a rendőrök ellen.


Az albán maffia ma is rengeteg szervezetből áll. Nem csak Albániában, Európában, hanem Amerikában is. Amerikában és Angliában a kábítószer- és szexpiacot uralják.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

De ahogy minden – mondjuk így – jól működő szervezet, úgy az albán maffia is igazodik a piachoz.

Az utóbbi években euró milliókat szereztek embercsempészettel.

A nyomozás során kiderült, hogy 2500 fontért, azaz több mint 800 ezer forintért vittek migránsokat a balkáni régióból és a Közel-Keletről Nagy-Britanniába. A bevándorlókat Bilbao kikötőjében csempészték fel kompokra.