Obama 29 évet elengedett a szivárogtató Manning büntetéséből

177353412 Horizontal
US Army Private First Class Bradley Manning and military officials depart a US military court facility as the sentencing phase continues in his trial at Fort Meade, Maryland on August 20, 2013. A US military judge has said she will announce a sentence on August 21, 2013 for Manning, the soldier convicted of espionage for giving classified government documents to WikiLeaks. AFP PHOTO / Saul LOEB / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök három nappal a hatalomátadás előtt elengedett 29 évet a 35 év börtönre ítélt, a WikiLeaksnek szivárogtató Chelsea Manning büntetéséből, aki így már májusban szabadulhat.
Vágólapra másolva!

Manning volt az amerikai hadseregnek az a munkatársa, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez.

Ezek között vannak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések,

különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók.

Fél évig szivárogtatott

Manning 2009 ősze és 2010 tavasza között folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. Manning akkor a hírszerzés elemzőjeként dolgozott az iraki fővárosban, és az amerikai védelmi minisztérium belső hálózatáról töltötte le a szigorúan bizalmas anyagokat.

2010 tavaszán fülelték és tartóztatták le.

Először egy kuvaiti börtönbe vitték, majd egy marylandi katonai bázison hadbíróság tárgyalta ügyét. 2013-ban felmentették ugyan a halálbüntetéssel járó hazaárulás vádja alól, de több más vádpontban bűnösnek találva 35 évi börtönre ítélték. Manning keresztneve akkor még Bradley volt, ő pedig férfi, időközben azonban nővé operáltatta át magát, és felvette a Chelsea nevet.

Egy kansasi börtönben, ahol a büntetését töltötte, kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, és többször írt – eredménytelenül – kérvényt, hogy vigyék át női börtönbe.

Bradley Manning a tárgyalásán Forrás: AFP/Saul Loeb

Sokan kritizálták Obamát

Amerikai sajtóértesülések szerint Manning büntetésének igen jelentős csökkentését Ashton Carter védelmi miniszter határozottan ellenezte, Obama az ő akarata ellenére hozta meg döntését. Dühösen reagáltak engedékenységére republikánus politikusok is:

Paul Ryan házelnök közleményében "felháborítónak" nevezte Obama lépését,

és azt írta, hogy a távozó elnök "veszélyes precedenst teremtett", az amerikai nemzet biztonságát veszélyeztetőket ezek után nehéz lesz felelősségre vonni. Tiltakoznak a képviselőház és a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetői, Mac Thornberry texasi és John McCain arizonai politikusok is.

209 enyhítés, 64 kegyelem

Obama Manningen kívül még 209 elítéltnek enyhítette a büntetését, 64-et pedig kegyelemben részesített, köztük James Cartwright tábornokot, aki egy, az iráni atomprogrammal összefüggő FBI-nyomozás ügyében szivárogtatott ki információkat a sajtónak.