Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Továbbra sem tudni, mi áll az ammáni támadás mögött

Violence leaves one dead at Israeli embassy in Jordan VIOLENCE Jordan Amman Stabbing Israeli Embassy incident Jordanian security forces
Lezárták a nagykövetség környékét
Vágólapra másolva!
Két jordániai meghalt, egy izraeli pedig életveszélyesen megsebesült abban a fegyveres incidensben, amely vasárnap történt Izrael ammáni nagykövetségének egy lakóépületében - közölte a jordániai királyság közbiztonsági igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A lövések eldördülése előtt a jordániaiak bementek az erődítményszerű képviselet egyik lakóépületébe azzal, hogy ott valamilyen asztalosmunkát végezzenek - áll a biztonsági hatóság közleményében, amely azonban nem tesz említést arról, hogy mi válthatta ki a lövöldözést.

Lezárták a nagykövetség környékét Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Salah Malkawi

Hírzárlat

Az incidensről szóló első híradások még három sebesültről számoltak be, azzal, hogy az izraelit szúrt sebbel a mellkasán, válságos állapotban vitték kórházba. Később azonban meghalt a két jordániai sérült, amint arról a jordániai hadsereghez köthető Hala Akbár hírportál is beszámolt. Az izraeli áldozat állapotát egyelőre nem sikerült stabilizálni - tette hozzá a hírportál. Az izraeli külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a történteket. Izraelben hírzárlatot rendeltek el az ammáni incidensre vonatkozóan.

Tüntetések

Az eset olyan időben történt, amikor magasra hágott a feszültség Izrael és a muzulmán országok között azok miatt a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket Izrael a jeruzsálemi óvárosban, a Mecsetek terére vezető utakon állított fel, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt.
A Mecsetek tere körül kialakult konfliktus miatt pénteken jordániaiak ezrei tüntettek Izrael ellen Ammánban és Jordánia más városaiban. Jordánia vasárnap azzal fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen üljenek össze külügyminisztereik a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

Kényes egyensúly

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a hely a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély. Az al-Aksza mecset körzete a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alatt áll, és a kényes egyensúly fenntartását a status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről