A lengyelek többsége szerint szükség van az igazságügy reformjára

Vágólapra másolva!
A lengyelek 81 százaléka szerint szükség van az igazságügy megreformálására, mert szerintük a bírák elfogultak, gyakran hoznak igazságtalan ítéletet - derül ki az IPSOS közvéleménykutató felméréséből.
Vágólapra másolva!

A felmérést a lengyel közszolgálati televízió számára készítették, azután, hogy Andrzej Duda államfő bejelentette: megvétóz kettőt a bírósági reformot előkészítő törvények közül.

A megkérdezettek

58 százaléka nincs, 31 százalék meg van elégedve

a lengyel bíróságok működésével.

A válaszadók 49 százalék értett egyet azzal, hogy igazságos ítéletek születnek a törvényszéken, miközben 46 százalék nem így látja a helyzetet.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a lengyel bíróságokon "nem hivatalos paktumok" érvényesülnek-e, a válaszolók 58 százaléka adott igenlő választ, 34 százalék nem értett ezzel egyet.

A válaszolók 63 százaléka úgy gondolja, hogy az utóbbi napokban szervezett, a bírósági reformot ellenző tüntetéseken a politikusok mellett résztvevő

bírák politikailag elfogultak,

32 százalék viszont nem osztja ezt a véleményt.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt az igazságszolgáltatás átalakítását tervezi, mivel a perek évekig húzódnak, a bíróságok nem hatékonyak, egyes bírák korruptak és részrehajlók. A reform előtt azonban a

kormány szervezeti és személyi változásokat

is szükségesnek tart, azzal érvelve, hogy ez 1989-es rendszerváltás után ez eddig elmaradt.

Az ellenzék szerint a kormány ellenőrzése alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, több lengyelországi városban tüntetéseket szerveztek emiatt.

Az Európai Bizottság a fejlemények alapján szerdán jogi következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Lengyelországban hatályba lépnek a kifogásolt, a parlamentben már megszavazott törvények. A mostani közvélemény-kutatás viszont azt mutatja, a lenygelek többsége szerint szükség van reformra.