Felfüggesztenék Törökország uniós csatlakozását

Vágólapra másolva!
Olyan alkotmánymódosításokat szavazna meg Törökország, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai uniós tagsággal – közölte az Európai Parlament.
Vágólapra másolva!

Az EP felfüggesztené a törökök Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalásokat, ha elfogadják a sokat bírált reformcsomagot.

Az EP szerint az alkotmánymódosítások nem tartják tiszteletben a koppenhágai kritériumokat, vagyis szerintük többek között

megkérdőjelezhető Törökország demokratikus jogállamisága.

Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy az országban romlik a jogállamiság, az emberi jogok, a sajtószabadság, és a korrupció elleni harc sem elég hatékony. Szerintük bizonyíték erre a tavalyi török puccskísérlet is. "A parlament egyöntetűen és határozottan elítéli a visszalépéseket a demokratikus normák terén. Reméljük, nemsokára visszatér az igazság Törökországba" - közölte Kari Piri holland szociáldemokrata jelentéstevő.

Kiemelték, ha befagyasztják a tárgyalásokat,

felfüggesztik az előcsatlakozásra nyújtott támogatásokat,

az összeget pedig a törökökre és az országban élő menekültekre kell fordítaniuk.

A testület még azt is felvetette, hogy kezdődjenek tárgyalások a vámunió korszerűsítéséről, de - mint írták - fontos, hogy ebbe épüljön bele egy záradék az emberi jogokra és az alapvető szabadságokra vonatkozóan.

Az EP önállóan nem dönthet erről, de szakértők szerint fokozzák a nyomást az Európai Bizottságon és az illetékes uniós szerveken.