Balog Zoltán Tusványoson: A hit és a fiatalok a jövő mozgatórugói

Balog Zoltán; Tusnádfürdő, 2017. július 20.
Tusnádfürdő, 2017. július 20. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) a Kató Bélától, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökétől (b) ajándékba kapott kalappal az erdélyi Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2017. július 20-án. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A vallás nem lelki homokozó, hanem Európa szellemi jövőjének záloga, ezért fontos, hogy a mindennapi problémákban is a Biblia adjon mércét. De az európai identitás mellett fontos a nemzetben való gondolkodás is, amelynek át kell ívelnie az országhatáron, hogy az azon túl élő magyar fiatalok továbbra is magyarnak érezzék és vallják magukat. Balog Zoltán minderről a tusványosi szabadegyetemen beszélt.
Vágólapra másolva!

A hitet nem szabad "lelki homokozónak" tekinteni, amelyben "eljátszadoznak azok, akiknek ez fontos" - jelentette ki Balog Zoltán Tusnádfürdőn, ahol többek között az ötszáz éve indult reformációról és Európa szellemi jövőjéről tartottak pódiumbeszélgetést. Úgy vélekedett, a hit nem azt jelenti, hogy mindent az egyháznak kell irányítania, hanem azt, hogy mindenben a szentírás jelenti a mércét.

– mondta a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen.

Kató Bélától, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökétől ajándékba kapott kalapban Forrás: MTI/Veres Nándor

A vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető tordai országgyűlés jövőre lesz 450 éves, ennek apropóján kormányzati támogatásból teljesen

megújul a tordai római katolikus templom

– jelentette be. A miniszter a katolikus egyház szakadását "afféle üzemi balesetnek" nevezte, hiszen a katolikusoknál is erős megújulási hullám kezdődött ekkor. Szerinte a kereszténységben az a csodálatos, hogy egyszerre megőriz és megújít.

Reformáció nélkül nem olyan lenne Európa, mint ma

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint

reformáció nélkül talán Európa sem a mai formájában létezne.

Az Y és Z generációkról és a bennük rejlő lehetőségekről is szó esett Forrás: MTI/Veres Nándor

A püspök szerint a jelen feladata, hogy zsinórmértéket adjon. "Ha nem tudunk választ adni az emberek mindennapi kérdéseire, kérdéses a fennmaradásunk" - jelentette ki.

A pódiumbeszélgetésen David Campanale brit újságíró szenvedélyes szónoklatban fejtette ki: Európa példája lehetne a hithez, Istenhez ragaszkodó Magyarország és Lengyelország.

Egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodni

A külhoni fiatalok többsége a magyar nemzet részekének

tartja magát, ezért a kormánynak egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia - hangsúlyozta a pódiumbeszélgetésen Balog Zoltán. A miniszter ezt a 2016-os magyar ifjúságkutatás eredményeire alapozta, amely pontos képet ad arról, hol élnek, hogyan gondolkodnak a magyar fiatalok magukról, illetve a világról.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Elmondta, a kormány a jövőben sem feledkezik meg a határon túli magyarokról, hiszen a jövőben 17 milliárd forintot különít el óvodaépítésekre. Balog Zoltán emlékeztetett arra is,

fontosnak tartják a magyar-magyar kapcsolatok ápolását,

ezért a hetedik osztályosok fele már eljutott az országhatáron túlra.

A demográfiai, családpolitikai kérdéseket is érintette Balog Zoltán. Kifejtette, 2002 és 2010 között 27 százalékkal csökkent a házasságkötések száma Magyarországon, de 2010 és 2017 között 46 százalékkal nőtt, amire az Európai Unióban nincs példa. A gyermekvállalási arány viszont nem emelkedik ilyen szépen, szerinte ezen még van mit javítani.