Vádat emeltek a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen

Vágólapra másolva!
Washingtonban vádat emeltek a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen
Vágólapra másolva!

Washingtonban vádat emeltek a török elnök biztonsági kiséretének tagjai ellen, mert a múlt hónapban Erdogan elnök ellen fellépő békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövetség előtt. Több mint egy tucat török biztonsági őr és egy rendőr ellen az a vád, hogy az amerikai rendőrök jelenlétét figyelmen kívül hagyva békés tüntetőkre támadtak. Rex Tillerson külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, a vádemelés egyértelmű üzenet arról, hogy

az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést.

A külügyminisztérium egyúttal jelezte, a per lezárta után fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse tesz e további lépéseket az ügyben. A török külügyminisztérium válazul közölte,hogy

az incidensre nem került volna sor ha a helyi biztonsági és rendőri erők nem vallottak volna kudarcot a szükséges intézkedések meghozatalával.

Török állampolgárokat nem lehet felelősségre vonni a történtekért. Erdogan török államfő a CNN török adásában reagált: politikai úton vesz elégtételt a letartóztatási parancsokért.