Véget ért a horvátországi kormányválság

Horizontal
Andrej Plenkovic, head of Europian Parliament delegation, attends a press conference in Kiev on October 27, 2014, a day after parliamentary election in Ukraine. The pro-Western winners of Ukraine's parliamentary poll negotiated the formation of a ruling coalition, but fighting with pro-Russian insurgents highlighted obstacles to their promises of peace and close ties to the European Union. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Bőven várnak kihívások az Andrej Plenkovic vezette kormányra, de a horvát napilapok szerint új partnerei segítségével a kormány most már végre stabil.
Vágólapra másolva!

Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Híd Függetlenek Listája nélkül is sikerült többséget szereznie a nemzetgyűlésben, méghozzá a demokraták és a liberális párt közreműködésével. A Jutarnji List című horvát napilap szerint

nehéz három év vár a kormányra.

Forrás: AFP/Vasily Maximov

A horvát sajtó szerint a kormánynak meg kell birkóznia a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor problémájával, valamint a Mol-INA-üggyel is. A Mol Nyrt. ugyanis nemzetközi bírósági eljárást indított a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében, ha pedig a pert elveszítik, akár több milliárd kunát is fizethetnek.

A horvát egészségügy több milliárdos adósságot halmozott fel

az elmúlt évek alatt, ráadásul a szakszervezetek is tiltakoznak az oktatási és közigazgatási reformok hiánya miatt.

Szakértők szerint Andrej Plenkovic –nak könnyebb dolga lesz a liberális párttal, mint a Híddal volt, mert a koalíció másodszor is majdnem a kormány bukásához vezetett.