Hetente kerül új drog az európai piacra

designer drogok, dizájner drogok, új-zéland, szintetikus kábítószer, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az új szintetikus drogok alapanyagai leggyakrabban Kínából és Indiából érkeznek Európába, ahol feldolgozzák őket. A szakértőknek sokszor hónapokba telik, mire elemzik egy-egy új szintetikus kábítószer összetételét. Az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) 2013-ban 350 új kábítószert vett nyilvántartásba. Tavaly ez a szám már majdnem a duplájára nőtt.
Vágólapra másolva!

Az új drogok rohamos terjedése továbbra is komoly fenyegetést jelentenek Európára, köztük Szlovákiára is. Tavaly északi szomszédunknál 31, eddig ismeretlen pszichoaktív anyagot jegyeztek be a nemzetközi előrejelző rendszerbe- olvasható a Szlovák Köztársaság Kriminológiai és Szakértői Intézetének jelentésében.

2015-ig közel 100 ilyen anyagot vizsgáltak be a szakértők, akiknek sok esetben hónapokba telik egy-egy új kábítószer összetételének elemzése. Tehát a hatóságok képtelenek "lépést tartani" a drogterjesztőkkel.

Szlovákiában az egészségügyi minisztérium beszámolója szerint 2010-től kezdtek el ugrásszerűen elterjedni az új pszichoaktív anyagok, főként szintetikus kannabionid és gyógynövénytartalmú keverékek formájában, és öt éve az interneten szinte minden beszerezhető.

Designer drogok, szintetikus kábítószerek / Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Brendan Hoffman

Az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) rendszerébe tavaly 66 új szintetikus drogot regisztráltak, ami azt jelenti, hogy hetente legalább egy új kábítószer jelenik meg az európai piacokon. A most közzétett jelentés szerint, bár az Európai Unióban így is lassabban jelennek meg az új drogtípusok, mint a világ számos más pontján, viszont az elérhetőségük továbbra is magas. Emellett nagy mértékben megnőtt a szintetikus opiátok egésszégre gyakorolt káros hatása, azaz egyre veszélyesebb, mondhatni "agresszívabb cuccok" jelennek meg a piacon. Ezeket a drogokat főleg a nyári zenei fesztiválok és éjszakai táncos szórakozóhelyek látogatói használják, akik többnyire speciális weboldalakon keresztül jutnak hozzá az anyaghoz.

Szakértők szerint ezeknek az új kábítószereknek a hatása a heroinhoz és a morfiumhoz hasonlatos, és mivel kis mennyiség fogyasztása is elegendő, így az alapanyagokat könnyebben elrejtik és szállítják, majd terítik a piacon.

Többféle formában is megjelenhetnek, mint például por, tabletta, vagy kapszulában, de újabban orrsprayben is beszerezhetőek a legújabb szintetikus szerek. Az új pszichoaktív anyagokat, amelyeket nem korlátoz a nemzetközi jog, "legal highs" néven értékesítik.

Ezek leggyakrabban Kínából és Indiából érkeznek legálisan Európába. Ide tartoznak a fenetilaminok, azaz stimulánsok, vagy a katinonok, amelyek hatása hasonló a kokainéhoz, valamint a marihuána hatású szintetikus kannabinoidok számos csoportja. De ide sorolandóak még a növényi eredetű drogok is. Így például a mostanság nagy népszerűségnek örvendő zsályából, vagy szerecsendióból készült termékekek.

Mindezeket Európába érkezésük után feldolgozzák, csomagolják majd különböző szálakon értékesítik.

Szintetikus drogok előállítására használt házi laboratórium Forrás: AFP/Tim Sloan

Magyarországon a kannabisz a legnépszerűbb

Hazánkban a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, amelynek fogyasztása leginkább a 18-34 éves korosztályra jellemző - olvasható az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) most közétett éves jelentésében. Eszerint a nagy kockázatú kábítószer-használat, főként a stimulánsok és a szintetikus pszichoaktív anyagok beinjekciózása 2007 óta folyamatosan nőtt Magyarországon, a heroinfecskendezés ugyanakkor jelentősen csökkent. A múlt évtizedben idehaza évente 20 és 30 közötti kábítószertúladagolás okozta halálesetet regisztráltak. Az áldozatok többsége férfi, átlagéletkoruk a halál időpontjában 33 év.


2016 végéig az EU kábítószerügyi központja több mint 620 új drogot követett nyomon, a 2013-ban regisztrált 350 új kábítószerrel szemben.