Tiltakozó menetet szerveztek Ankarából Isztambulba

Vágólapra másolva!
Török ellenzékiek tiltakozó menetet indítottak az ankarai Güvenparkból az isztambuli Maltepe városrész börtönéhez. Az egyik képviselő bebörtönzése ellen tiltakoznak, akit államtitkok kiszivárogtatásáért 25 év börtönre ítéltek. 
Vágólapra másolva!

Enes Berberoglu, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője állítólag

államtitkokat szivárogtatott ki, amiért 25 éve börtönt kapott.

A felvonulás az Igazságmenet elnevezést kapta. A hatóságok a török főváros központját, a Güvenparkot kordonokkal zárták körbe. A helyszínt legalább 1500 rendőr biztosította, továbbá tűzszerészek vizsgálták át a környéket és elrendelték a forgalom időszakos elterelését is.

A 69 éves CHP-elnök, Kemal Kilicdaroglu a menet indulása előtt azt nyilatkozta:

Az igazságmenet kiindulópontja és célállomása között nagyjából 450 kilométer a távolság, ami 28 napos sétát jelent. A felvonulók, köztük Kilicdaroglu is, "Igazság" feliratú táblával indultak neki a hosszú útnak.

Berberoglu évekkel ezelőtt felvételeket juttatott el a Cumhuriyet című kormánykritikus napilapnak, amely 2015 májusában egy

fotókkal alátámasztott cikkben arról számolt be, hogy a török titkosszolgálat kamionjai fegyvereket és lőszereket vittek Szíriába 2014-ben

A török vezetés szerint csak a szíriai türkmén népcsoportnak juttatott humanitárius segélyszállítmányokról van szó.

Berberoglura korábban életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség, de jó magaviseletére tekintettel végül 25 évet kapott. A CHP-képviselő ügyvédje csütörtökön fellebbezett az ítélet ellen.