Sokan meghaltak az esőzések miatt kialakult földcsuszamlásokban, Bangladesben

Vágólapra másolva!
Legalább 86 ember meghalt, további 13 megsebesült, és legalább 10 ember eltűnta három napja tartó intenzív esőzések következtében kialakult földcsuszamlásokban Banglades délkeleti részén - közölték kedden hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok száma még nőhet

Az áldozatok közül 51 ember az ország délkeleti részén található Rangamati körzetben, 29 ember Csittagong körzetben, 6 ember pedig Bandarbán körzetben vesztette életét - közölte az EFE spanyol hírügynökséggel Reaz Ahmed, a helyi katasztrófavédelem főigazgatója,

aki hozzátette, hogy a természeti csapásokban további 13-an megsebesültek és sokan eltűntek az említett három körzetben.

A katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy mintegy 700 embert helyeztek el különböző menedékhelyeken szerte a körzetben.

Mohammad Sahidullah, a Rangamati-i helyettes rendőrkapitány elmondása szerint a földcsuszamlásokban hat katona is életét vesztette, amikor elsodorta őket az áradás, miközben egy mentési műveletben vettek részt az autópálya körzeti szakaszánál. Sahidullah hozzátette, hogy az országnak ezen

a hegyvidéki részén végzett keresési és mentési munkálatokat jelentősen megnehezítik és lassítják a folyamatos esőzések, aminek következtében lehetséges, hogy a hatóságok csak később bukkannak rá a további lehetséges halottakra és eltűnt személyekre.

"Sok elszigetelt területről továbbra sincs információnk, ezért attól tartunk, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet" - mondta Sahidullah.

Didaurl Alam, a Rangamati-i tűzoltóparancsnok beszámolója szerint kedd reggel óta 18 személyt mentettek ki a mentést végző csapatok. Alam emellett hozzátette azt is, hogy jelenleg 10-12 embert keresnek, akik a heves esőzések következtében kialakult földcsuszamlások során tűntek el.

Abdul Alim, a bangladesi meteorológiai intézet szóvivőjének elmondása szerint

az elmúlt 24 órában 343 milliméternyi csapadék esett

Rangamati körzetében. Csittagong körzetben a helyi meteorológiai intézet jelentése szerint ugyanezen idő alatt 131 milliméternyi csapadék hullott.
A helyi időjárás-előrejelzés szerint az egész országot sújtó intenzív esőzések folytatódnak a térségben uralkodó alacsony légnyomás miatt.

Banglades déli körzeteit az év ezen részében gyakran sújtják monszunok és trópusi ciklonok, amelyek sok esetben váltottak ki emberéleteket követelő természeti katasztrófákat dacára annak, hogy a kormány a térségben igyekszik szabályozni a lakóházak építését és elhelyezését.