Már 62 áldozata van a portugál erdőtűznek

Erdőtűz pusztít egy autóúton a Portugália középső részén található Leiria térségében, Pedrógao Grande közelében
Vágólapra másolva!
Hatvankét ember életét vesztette, ötven pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton - közölte Joao Gomes portugál közigazgatási államtitkár vasárnap. A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. 
Vágólapra másolva!

Az első jelentések 19 halottról szóltak, de a szám fokozatosan emelkedett, és tovább nőhet.

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét.

Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Menekülni sem volt idejük Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Több sérült állapota súlyos.

Marcelo Rebelo de Souza államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott. A számos falut fenyegető tűz okát továbbra sem tudják.

A lángok nagy erővel és „megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek

- mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Tűzoltók százai küzdenek a lángokkal Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Portugáliában szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint

egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Több száz katonát vezényeltek az érintett területekre.

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása. A tárca őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva.

Nemzeti gyász

A portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: "az Európai Unió maximálisan kész segíteni".

Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.