Németország nincs az élen a digitális állam kérdéseiben

Vágólapra másolva!
Németország ki kell alakítani a digitális belső piacot
Vágólapra másolva!

A lemaradás fenyegeti Németországot az élet egyre több területét átható digitális átalakulásban. Angela Merkel a Digitális csúcstalákozó elnevezésű konferencián beszédében kiemelte: elég szemügyre venni az Észtországban, Finnországban vagy Dániában végrehajtott átalakításokat, annak belátásához, hogy

Németország nincs az élen az elektronikus közigazgatás és a digitális állam kérdéseiben.

A kormány a 2014-ben elfogadott digitalizációs stratégia végrehajtásával számos eredményt elért, zajlik egy portál fejlesztése, amelyen keresztül az állampolgár a szövetségi kormánnyal, az adott tartományi kormánnyal és a helyi önkormányzattal kapcsolatos ügyeit intézheti. További fontos terület az egészségügy, ahol az együttműködés teljesen új formái alakulnak ki a különböző szereplők a gyógyszertárak az orvosok az ápolók és a kórházak között.

Tovább kell lépni az európai uniós szinten is, ki kell alakítani a digitális belső piacot,

mondta Merkel. Az államnak a digitális közigazgatásban az állampolgárok adatainak védelme érdekében adattakarékos módon kell eljárnia, a vállalkozásoknak viszont a hatalmas adattömegek a "big data" felhasználásában rejlő lehetőségek kihasználására kellene összpontosítaniuk.

A big data révén új termékeket szolgáltatásokat lehet kifejleszteni, de ha tartóssá válik a lemaradás, akkor a nagy nemzetközi szolgáltatók "szétrágják" ezeket a láncolatokat, aminek a német gazdaság egésze látja a kárát.

Angela Merkel kulcskérdésnek nevezte az oktatást és a továbbképzést, kiemelve hogy a digitális társadalom nem létezhet a digitalizáció megértésére és lehetőségeinek kihasználására képes emberek nélkül. Ez a nemek közötti egyenlőség kérdését is érintő probléma, Németországban a felsőfokú informatikai képzésben tanulók körében még mindig csupán 25 százalék körül van a nők aránya, pedig programozni is tudnak annyira jól, amilyen jól tudnak írni és számolni.