Öt új tagja van az ENSZ BT-nek

Vágólapra másolva!
Lengyelországot, Elefántcsontpartot, Egyenlítői-Guineát, Kuvaitot és Perut választották meg pénteken két évre elsöprő többséggel az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új nem állandó tagjának.
Vágólapra másolva!

A 193 tagállammal rendelkező világszervezet közgyűlése szintén jelentős többséggel szavazta meg, hogy Hollandia 2018. január 1-jétől kezdődően egyéves időtartamra csatlakozzon a BT-hez szintén nem állandó tagként.

Egy szokatlan, de korántsem példa nélküli megállapodás értelmében Olaszország és Hollandia úgy oldotta fel a testületben elfoglalt helyért folytatott versengését, hogy megosztották az eredetileg két évre szóló mandátumot egymás között.

Olaszország az idén csatlakozott a BT-hez nem állandó tagként, és a mostani választásnak kellett arról döntenie, hogy Hollandia válthassa majd őt 2018-ban.

A BT-nek öt állandó - vétójoggal rendelkező - tagja mellett tíz nem állandó tagja van.

Sok állam számára fontos célkitűzésnek számít helyet kapni a világszervezet vezető testületében, hiszen így jobban hallathatják hangjukat a nemzetközi békét és biztonságot érintő ügyekben.

Lengyelország a kelet-közép-európai térséget akarja képviselni

Lengyelország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként a kelet-közép-európai térséget akarja képviselni, de a nemzetközi békét érintő minden ügyre is oda fog figyelni - jelentette ki a lengyel elnök pénteken Varsóban.

Andrzej Duda azután tartott rendkívüli sajtóértekezletet, hogy Lengyelországot Kelet-Közép-Európa egyetlen jelöltjeként két évre a BT új nem állandó tagjának választották meg négy, más világrészeket képviselő országgal együtt. A lengyel jelöltséget 190 ország támogatta a 192 szavazó ENSZ-tagállam közül, két állam tartózkodott.

Andrzej Duda köszönetet mondott a lengyel jelöltséget támogató államoknak.

"Európának ezt a részét, a mi térségünket fogjuk képviselni, de törődni fogunk a nemzetközi békét érintő minden üggyel" - nyilatkozott.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára kijelentette: Varsó a térség szóvivője szeretne lenni a BT-ben, ennek egységesítésére, valamint presztízsének növelésére fog törekedni a nemzetközi politikában.

A lengyel sajtónak New Yorkban nyilatkozó Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a BT fórumán megvitatandó

elsőrendű problémáknak a terrorizmus elleni harcot, az ukrán válság kezelését, valamint az afrikai konfliktusokat nevezte.

Közölte, hogy Varsó a BT-ben nem habozik együttműködni Oroszországgal sem, amennyiben Moszkvának pozitív menetrendje lesz, és konstruktív javaslatokkal áll elő az olyan problémák megoldásában, mint az ukrajnai konfliktus és a szíriai háború.