Marokkói bevándorló a brüsszeli terrorista

Brüsszel, 2017. június 21. Rendőrök biztosítják a brüsszeli központi pályaudvar lezárt környékét, ahol robbanás történt 2017. június 20-án. A rendőrök meglőtték a robbanóövet viselő merénylőt. A hatóságok felfüggesztették a vonatközlekedést a pályaudvaron, és több metróvonalat is lezártak. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Egy 36 éves marokkói férfi volt a kedd esti brüsszeli terrortámadás elkövetője. A belga miniszterelnök szerint hatalmas pusztítást okozott volna, és sokan meghalnak, ha fel tudja robbantani a szögekkel és bombával megpakolt táskáját. A terrorista nevét először még nem hozták nyilvánosságra, csak a monogramját (O. Z.) adták ki a hatóságok. A belga média viszont később megnevezte: Oszama Zariuh Brüsszel dzsihádista központjában, Molenbeekben lakott. 
Vágólapra másolva!

A 36 éves marokkói Oszama Zariuh tegnap este a brüsszeli főpályaudvaron akart robbantani. A katonáknak azonban feltűnt a viselkedése. A marokkói terrorista ekkor Allah akbar! kiáltással működésbe akarta hozni a bombát, de agyonlőtték.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a kedd esti merényletkísérlet elkövetője egy

36 éves marokkói férfi, aki nem szerepelt szélsőségesként a rendőrségi nyilvántartásban. Viszont ismert bűnöző volt.

A belga hatóságok nyilvántartásában veszélyes drogdílerként szerepelt. A szóvivő pontosította a korábbi híreket: a terroristánál egy robbanószerekkel és szögekkel megpakolt táska volt (nem pedig robbanóöv), ezt akarta felrobbantani. Vagyis még az eredeti híreknél is nagyobb volt a veszély.

Brüsszel, 2017. június 21. Rendőrök biztosítják a brüsszeli központi pályaudvar lezárt környékét, ahol robbanás történt. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A terrorista lakását az éjszaka átkutatták. Ő is Brüsszel leghírhedtebb részén, a szélsőséges dzsihádisták által kedvelt Molenbeek negyedben lakott.

Jan Jambon belügyminiszter korábban arról számolt be, hogy a hatóságok azonosították a tettest, de a személyazonosságát még túl korai lenne nyilvánosságra hozni.

A történtek ellenére továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét - vagyis nem emelik a legsúlyosabbra.

A belga főváros Molenbeek nevű negyede az után lett világszerte hírhedt, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői.

Charles Michel kormányfő azt mondta, a terrortámadás tragikus véget ért volna, ha a bomba rendesen felrobban, és nincsenek résen a közelben járőröző katonák.