Luxuslakásokba költöznek a kiégett londoni toronyház túlélői

tüntetés Grenfell tower
A 24 emeletes Grenfell-toronyház épp egy hete égett le teljesen. A tűzvészben 79 lakó halt meg.
Vágólapra másolva!
A brit kormány a leégett toronyháztól nem messze, Kensingtonban vásárolt meg egy telephelyet, ahol a lakásárak 500 millió és 3 milliárd forintos ár között mozognak. A lakások várhatón július végéig készülnek el.
Vágólapra másolva!

Sajid Javid, brit közösségi és önkormányzati államtitkár ezt nem sokkal azután jelentette be, hogy London központjában tüntetők lepték el az utcákat lakhatást és tartózkodási engedélyt követelve a tűzvész túlélőinek - számolt be az eseményről a hirado.hu.

A demonstrálók épp II. Erzsébet királynő parlamenti beszéde alatt gyűltek össze, majd a "Harag Napja" és "Igazságot a Grenfell-toronyház lakóinak!" feliratú molinókkal vonultak az utcára.

A tűzvész túlélői és szimpatizánsok tüntettek London központjában. Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A szigetországban egyébként komoly nemzeti felháborodást keltett, hogy pár napja Theresa May miniszterelnök ugyan a helyszínre látogatott, de nem beszélt személyesen a toronyház lakóival, és nem biztosította őket azonnali támogatásáról.

Theresa May brit miniszterelnök most a törvényhozásban kért elnézést azért, hogy nem volt hajlandó találkozni a túlélőkkel. Forrás: AFP/-

A 24 emeletes Grenfell-toronyház egy hete teljesen kiégett. Napokba telt, mire a tűzet eloltották. Legalább 79-en meghaltak.

A tűzvészben 79 lakó halt meg. Forrás: AFP/Adrian Dennis

– mondta a brit államtikár.

Sajid Javid azt is megígérte, hogy állami pénzből bebútorozzák a zömében 3 szobás luxuslakásokból álló épületkomplexumot, amelynek a tervek szerint legkésőbb július végére el kell készülnie.

Ezt megerősítette az építést vezető egyik vállalat, a Berkeley-csoport elnöke is, aki azt mondta, hogy munkásai éjt nappallá téve fognak dolgozni azért, hogy a lakások szeptember 1-ig elkészüljenek, és a tűzvész túlélői újra felépíthessék életüket.

Jelenleg 110 lakhatási vizsgálat zajlik annak érdekében, hogy azonosítsák a szállást igénylő lakókat, és ellássák őket a megfelelő dokumentumokkal.